ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Örgütlü toplumda sorunlar kolay aşılır

Örgütlü toplumda sorunlar kolay aşılır
YAYINLAMA: 03 Nisan 2023 / 17.24
GÜNCELLEME: 03 Nisan 2023 / 17.24
Türkiye’de çok önemli bir Siyasal değişim süreci yaşandığı, bu süreçte örgütlenmeye verilecek ağırlığın önemli olduğu vurgulandı. Örgütsüz toplumlarda sorunların çözümünün zorlaştığı gibi haksız, yasadışı uygulamaların artacağı ifade edilirken, hükümetin toplumun örgütlenmesinin önünü açması gerektiği kaydedildi.

DİSK eski Genel Başkanı ve eski milletvekili Rıdvan Budak, DİSK’e bağlı Tekstil Sendikası’nın hafta sonu yapılacak olan genel kurulunda genel başkanlığa aday olması nedeniyle dün Gaziantep’e gelerek sendika yöneticileri ile görüştü.

Hafta sonu yapılacak kongrede aday olacağını ifade eden Budak, konuşmasında bugünkü sendikacılık anlayışına, hükümetlerin örgütlenmeye bakış açısı ve çalışanların durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ülkede çalışanların sendikalaşma oranının giderek azaldığı, 1980 öncesinde 2 milyon civarındaki sendikalı işçi sayısının bugün 1 milyon civarında olduğunu söyleyen Budak konuşmasına şöyle devam etti:

Örgütlenmek için, toparlanma zamanı geldi

“Ülkede kayıt dışı sürekli artıyor, kayıt dışı arttıkça sendikalı işçi sayısı azalıyor. Bu düşüş iyiye gidişin işareti değil. Bir ülkede örgütsüzlük artarsa o ülkede sorunlar bitmez çoğalır. Bugün ülkede çok önemli bir Siyasal değişim süreci yaşanıyor. Örneğin Gaziantep Sanayisinin durumu ürkütücü. Çünkü beklenen üretim yok, kayıt dışı fazla, işsizlik had safhada. Sorunların biriktiği bir zamanda gününü gün eden sendika yöneticisi değil, sorunları dile getirip çözüm önerileri sunan, birer yönetici olmak gerek. Örgütlenme anlamında toparlanma zamanı gelmiştir.”

Yasa, çalışanların elini kolunu bağladı

Hükümetin çıkardığı yasanın çalışanların elini kolunu bağladığını ifade eden Rıdvan Budak, “İş yasası ile çalışana iş güvencesi verileceği iddia edilirken, aksine çalışanın eli kolu tırpanlandı. Gelinen süreçte bazı işçi konfederasyonları İktidarların yanında yer aldı. Ancak DİSK olarak her zaman çalışanların hak ve hukukunun korunması ile ilgili yetersiz de olsa tartışmalar yaptı” diye konuştu.

Çalışanlarla ilgili çıkarılan antidemokratik yasaya karşı gerekli tepki gösterilmediğini iddia eden Budak, “DİSK bu ve benzer konularda ileride sesini yükseltecektir, yükseltmesi de gerek” dedi.

Örgütlenmeye önem veren ülkelerde sorunlar çabuk çözülür

Terör başta olmak üzere ekonomik ve siyasal alanlarda ki sorunlardan kurtulmak için örgütlenmenin önemli bir yerinin olduğunu kaydeden Budak, “Örgütlenmeye önem veren ülkelerde sorunlar kolaylaşır ve huzurlu bir yaşam olur. Örgütlenmeye önem veren ülkeler olası haksız uygulama ve terör olaylarına karşı daha duyarlıdır. Bir eylem olduğunda milyonlar insan sokağa çıkar, destek verir. Bu nedenle hükümet örgütlenmenin önünü açmak zorunda” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *