ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Örgütlülük, kültür düzeyi ve değerdir

Örgütlülük, kültür düzeyi ve değerdir
YAYINLAMA: 07 Nisan 2023 / 13.08
GÜNCELLEME: 07 Nisan 2023 / 13.08
Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği yöneticilerinin de katıldığı TMMOB Bölge Toplantısı’nda protokolde meslek odalarının yer almamasından, yerel yönetimlerin denetleme görevlerini yerine getirmemesine kadar çeşitli sorunlar masaya yatırıldı. Sivil toplum örgütleri ve kuruluşlar giderek hantallaşıyor

TMMOB’nin yeteri kadar örgütlenmediği, sivil toplum örgütleri ile kopuk faaliyet sürdürdüğü dile getirilirken, yalnız TMMOB değil, ülkemizdeki sivil toplum örgütleri ve kuruluşlarında genel bir hantallık olduğu vurgulandı ve “Örgütlülük, kültür düzeyi ve bir değerdir. Ancak son yıllarda örgütlü toplum olma kavramı önemini ne yazık ki yitirmiştir. Özellikle bizim kendi odalarımız için değerlendirecek olursak bazı meslek elemanlarınca bir iş ve işçi bulma kurumu gibi algılanıyor. Ancak sivil toplum örgütlerinin meslek elemanlarına yabancılaşması ve uzaklaşmasının önünde bir darbe var. 12 Eylül öncesinde okulu bitiren bir mühendis ya da mimar ilgili meslek odasına kayıt yaptırdı. Fakat 12 Eylül sonrasında kamuda çalışanların odaya kayıtlı olma zorunluluğu kaldırıldı. Bu örgütlülüğü çökertme olayı idi. Zaman içinde başarıyla gerçekleştirildi” denildi.

51 mühendis ve mimar kendi işini yapmıyor

Örgütlenmemenin ve bir araya gelmemenin sıkıntısını meslek elemanlarının süreç içinde yaşadığı belirtilirken, jeofizik mühendislerinin yarısının boş gezdiğine, 51 mühendisin de eğitimini aldığı alanda faaliyet göstermediğine dikkat çekildi.

Jeofizik mühendislerinin %50’si işsiz

Gaziantep mimarlar odası toplantı salonunda yapılan bölge toplantısında yapı denetiminin sakıncalarına dikkat çekilirken, bu uygulamanın başarısız olduğunu yapı denetimi konusunda duyarlı davranması gereken belediyelerin kayıtsızlığına değinildi. Şahinbey belediyesinin kurduğu yapı denetiminin altı ay sonra kapatılmasına dikkat çekilirken, belediyelerin yasal boşluklardan istifade etmesini toplumsal ahlak açısından üzüntü verici olduğu vurgulandı.

Örgütlenme bilinci okullarda verilmeli

Mühendisin sıradan bir iş gibi düşünülüp bağımsız hareket edilmemesi gerektiği, bu anlamda sivil toplum örgütlerine verilen önemin artması ve örgütlü toplum olma yolunda üniversitelerde öğrencilere alt yapı verilmesi gerektiğine dikkat çeken makine mühendisi Gürcan Ülger, “Öğrencilere mühendisliğin ne kadar önemli bir meslek, mühendislerin ciddi işlere imza atabileceği bilinci verilmeli. Bu işi yaparken odanın önemli olduğu, örgütlenmenin kalkınma ve kaliteyi artıracak bilinci verilirse, insanlar okuldan mezun olur olmaz kendi meslek odalarına koşarlar. Ancak üniversitelerde mühendisliğin yeterince önemi anlatılmıyor. Mühendisler odaya ait olma hissi duymuyor, birliğin ve odaların önemi üniversitedeki temellerle doğru orantılı” diye konuştu.

Yerel yönetimlerle sivil toplum örgütlerinin el ele çalışmalar yürütmesi gerektiğine dikkat çekilirken, belediyelerin en önemli görevleri arasında sayılan inşaat denetimini yeterince gerçekleştirmediğine dikkat çekildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *