ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Oto yola 173 milyon dolar harcandı

Oto yola 173 milyon dolar harcandı
YAYINLAMA: 06 Aralık 2022 / 11.44
GÜNCELLEME: 06 Aralık 2022 / 11.44
Gaziantep-Şanlıurfa otoyolu projesinin, Tarsus-Pozantı, Adana-Toprakkale ve Gaziantep otoyolunun devamı niteliğinde olduğu, GAP bölgesi ve illerine bağlantı kurarak Habur Sınır kapısına kadar uzanmasının planlanıp 2004 yılında tamamlana bileceği bildirildi.

Şanlıurfa Valisi Şükrü Kocatepe ve karayolları dokuzuncu bölge müdürü Baki Işık, yapımı devam eden Gaziantep-Şanlıurfa otoyolunda incelemelerde bulundu. Oto yolun tamamlanmasıyla şehirler arası trafiğin rahatlayacağı bildirildi.

Vali Kocatepe, söz konusu otoyolun tamamlanması ile şehirlerarası trafiği rahatlayacağını, GAP bölgesinde yetişen tarım ürünlerinin bölgeler arası naklini kolaylaştıracağını belirterek, ihracata yönelik tarım ürünlerini İskenderun ve Mersin limanlarına hızlı bir şekilde ulaştırılıp ekonomide katma değer yaratılacağını söyledi.

Otoyolun uluslararası önem arz eden bir nitelik taşıdığını anlatan vali Kocatepe, “Güney komşularımızla olan yoğun ticari ilişkilerimizin daha hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayacağı için önemi daha da artmaktadır. Ayrıca bölgenin tarihi eser yönünden zenginlik arz etmesi turizmi canlı tutmaktadır. Bu nedenle bölgenin turizm gelirlerinin artması yönünde de otoyol önem taşımaktadır” dedi.

Karayolları 9. Bölge Müdürü Baki Işık da Şanlıurfa’da hükümetin acil eylem programı doğrultusunda üç ana artelde duble yol programı bulunduğunu, yeterli ödeneğin sağlanması durumunda otoyolun 2004 yılında tamamlanacağını söyledi.

Otoyol inşaatının, Şanlıurfa ilçeleri bağlantılı duble yol çalışmaları şeklinde devam ettiğini ve şu ana kadar 173 milyon dolar para harcandığını anlatan Işık, şöyle devam etti:

“Şu ana kadar yolun bir kesiminde %90 fiziki gerçekleşme olup, öbür kesiminde %55’lik gerçekleşme sağlandı. Genel olarak otoyolun %80’lik kısmı tamamlandı. Bugüne kadar toplam harcanan miktar 173 milyon dolardır. Bu yolun tamamının bitmesi için 265 milyon dolar gibi bir harcama gerekecektir. Bu çerçevede Şanlıurfa’dan Gaziantep’e doğru açılan bu otoyolun, bitmesi durumunda Şanlıurfa GAP’ın merkezi olacaktır.”

Gaziantep-Şanlıurfa otoyolu Projesi

Gaziantep Şanlıurfa otoyolunun Suruç-Şanlıurfa kesimi 50.5 km uzunluğunda ve 22.5 km uzunluğundaki bağlantılı yolları ile toplam 73 km. 2X3 bağlantılı yolları ise 2X2 şeritli olarak projelendirildi. Oto yolun yapımına, 158 milyon dolar ihale bedeli ile 1999 yılında başlandı.

Birecik-Suruç kesimi ise Suruç bağlantılı olarak 41 km uzunluğunda ve 12.1 km bağlantılı yolu ile 53 km’ye ulaşıyor. İhale bedeli 107 milyon dolar olan otoyol inşaatına da 1999’da başlanıldı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *