ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Otomobil sektöründe kıpırdanma başladı

Otomobil sektöründe kıpırdanma başladı
YAYINLAMA: 23 Aralık 2021 / 14.47
GÜNCELLEME: 23 Aralık 2021 / 14.47
Krizle savaşın ağır faturasını ödediklerini söyleyen otomotiv sektörü yetkilileri, ülkenin kriz ortamını atlatması gerektiğini vurgularken, dövizin bir denge içerisinde kalıp, tüketici kredilerinin faizinin düşürülmesini istedi.

Otomobile uygulanan vergiler yüzünden, otomobil fiyatlarının çok daha üst seviyelerde olduğuna dikkat çeken Citroen Gaziantep yetkili bayisi satış müdürü Furkan Kahraman, bu vergilerin aşağılara çekilmesinin yararlı olacağını söyledi.

Skoda‘nın yeni modelleri satışa sunuluyor

Konuyla ilgili gazetemize sorularına cevap veren Skoda Güneydoğu Anadolu Bölge Bayi Yetkilisi Fatih Eralp, krizin en büyük sorumlusunun Ecevit hükümeti olduğunu söylerken, Ecevit Hükümeti’nin ve işler durma noktasına gelmişti. Ak partinin iktidara gelmesi ile canlılık olmasa da 2001’e göre kıpırdanma var. Satışlar yavaş yavaş artıyor. Krizde insanlar 2000 yılında işleri iyi olduğundan düşük faizli kredilerle araç almıştı. Aldıkları kredinin taksitlerini krizde ödeyemediler. Yüzde, 70’i aracını satılığa çıkardı. Savaş boyunca showroom ziyaretleri kalmadı. İnsanlar sıfır arabaların yüzüne bakmadı. Servisimiz olmasına rağmen, insanlar arabalarına baktırmaya dahi gelmedi. Savaşın bitmesiyle işler yeniden normale dönmeye başladı. Bu yılsonuna kadar piyasa şu anki durumunda devam eder. Fazla büyük bir sıçrama beklemiyoruz. Türkiye genelinde ayda ortalama 20.000 araç satılması bekleniyor. Buda aylık 240.000 araç yapar. 26 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da otomobil Fuarı olacak. Krizden sonra otomobilcilerin ilk farlı. Piyasaya bu anlamda büyük katkısı olacak. Biz de Skoda olarak, fuar için yeni modeller getirdik. 20 Nisan’dan sonra satışa sunacağız. Rakiplerimizden daha düşük fiyat stratejisi uygulayacağız” dedi.

Tüketici kredilerinin faizi çok yüksek

Ülkenin lokomotifinin inşaat ve otomobil sektörleri olduğunu işaret eden Citroen Gaziantep yetkili bayi satış müdürü Furkan Kahraman da, sektörlerin durmasıyla ülkenin kriz batağında saplandığını hatırlattı. Krizden en çok etkilenen sektör, otomobil sektörü dur diyen Furkan Kahraman şöyle konuştu: “Özellikle döviz artışlarından araç fiyatlarının direk etkilemesi ve alım gücünün düşmesi otomotiv sektörüne ve özel kayıtlar otomobillere ağır bir darbe vurdu. Bunun yanı sıra tüketici kredilerinin faizin yüksek olması otomotiv alımlarını durdurdu. Alım gücünün düşmesinden dolayı, insanlar sıfır otomobil yerine ikinci el araçları tercih etti. Savaşın etkisi en başta döviz yükseldi. Bununla birlikte tüketici kredilerinin faiz dinin yükselmesi, ödemenin zorlaşma sonucunda satışlar dibe vurdu. Dövizin bir denge içerisinde kalıp, tüketici kredilerinin faizine düşmesi şart. Özellikle otomobillere uygulanan vergiler kabul çizgilere çekilmelidir diye konuştu.

Skoda güney Anadolu bölge bayi yetkilisi Fatih Eralp, 2001 Şubat krizinin sancılarını hala çektiklerini ifade etti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *