ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Pasaportlar değişiyor

Pasaportlar değişiyor
YAYINLAMA: 28 Nisan 2024 / 20.21
GÜNCELLEME: 28 Nisan 2024 / 20.21

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) kararı gereğince Türkiye Cumhuriyeti pasaportları da yenileniyor. Yeni pasaportlar 2005 yılında kullanılmaya başlanacak.

Yetkililerden alınan bilgiye göre İçişleri Bakanlığı’nın, pasaportların ICAO’nun belirlediği özellikle doğrultusunda yeniden tasarım çalışmaları ihale aşamasına geldi. Pasaportlar ihale sonrasında darphanede basılacak.

Herkese bir pasaport, temdit yok

Yetkililer, Pasaport Kanunu’nun bazı maddelerinin değiştirilmesine dair kanun tasarısı çerçevesinde, yeşil pasaport ile gri pasaportların 5 yıla kadar geçerli olabilmesinin, lacivert pasaportların ise 10 yıl süreyle verilmesinin öngörüldüğünü kaydettiler. Buna göre pasaport ilk düzenlendiği geçerlilik süresince kullanılacak ve temdit edilemeyecek.

Her şahsın bir pasaportu olacak. Müşterek ve refakat kaydı yapılmayacak.

Pasaportlarda, “Türü, soyadı, adı, uyruğu, doğum tarihi, doğum yeri, pasaport numarası, baba adı, kişisel kimlik numarası, düzenleme tarihi, geçerlilik tarihi ve veren makam” bilgileri yer alacak.

 Bu arada, ICAO’nun aldığı karar, üye ülkelerin pasaportlarının belirtilen özelliklere uygun hale getirilmesini ve 2006 yılından itibaren hava yoluyla yapılacak seyahatlerde bu pasaportların kullanılmasını öngörüyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *