ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Piyasada ciddi bir nakit sıkıntısı var

Piyasada ciddi bir nakit sıkıntısı var
YAYINLAMA: 19 Aralık 2023 / 20.49
GÜNCELLEME: 19 Aralık 2023 / 20.50

Enflasyondaki gerilemenin inşaat sektörüne yansımadığı kaydedildi

İnşaat Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada, enflasyondaki gerileme ve ekonomideki iyileşmenin inşaat sektörüne tam olarak yansımadığı belirtilerek, “Piyasada büyük bir nakit sıkıntısı yaşanıyor” denildi.

Çek ve senetler kesinlikle vadesinde ödenmiyor

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Uygur, inşaat sektöründe kağıt üzerinde alışverişler yapılmaya çalışıldığını ve piyasada bol miktarda çek senet dolaştığını ancak, piyasadaki çek senetlerin birçoğunun vadesinde ödenmediğini belirtti. Uygur, ekonomide nakitle ilgili sıkıntının devam ettiğini kaydederek, “Ekonomide bir istikrar görünüyor ama bu istikrar piyasaya yansımış durumda değil. Dövizde aşırı iniş çıkışlar yaşanıyor. Böyle olunca ekonomi de buna orantılı olarak sektöre etki ediyor. Satışlar birden kesiliyor, malzeme fiyatlarında anormal artışlar oluyor” diye konuştu.

Üretim artmadığı sürece ekonomide düzelme olmaz

Yaz döneminin inşaat sektörü için en hareketli dönem olduğunu ifade eden Uygur, sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda inşaat sektörünün en hızlı olduğu dönemdeyiz. Piyasada bir miktar hareketlilik gözleniyor. Aşırı bir durgunluk yok ama inşaat sektörü daha önceki ekonomik krizlerde çok gerilediği için henüz hedeflenen yerde değil. Geçtiğimiz yıla oranladığımızda yüzde 50’nin altında bir artış var, yani yüzde 30-35 civarında diyebiliriz. Bu artışlar dönemsel değişiklikler gösteriyor. Üretim artmadığı sürece ekonomide düzelmenin olmayacağı kanısındayım. Lokomotif sektörlerin ilerleyebilmesi için her kademede üretimin artırılması gerekir. Bunlar olmadığı sürece günlük spekülatif olaylarla ekonomimiz dalgalı bir seyir izliyor ve ekonomimiz bundan olumsuz yönde etkileniyor”

Konutlar maliyetin altında satılıyor

Şu anda yaşanan hareketliliğin satışlarla direkt olarak ilgili olmadığını kaydeden Uygur, inşaat döneminin başlamış olmasından dolayı bir hareketliliğin gözlendiğini belirtti. Uygur, konutların maliyetine, bazen de maliyetinin altında satıldığını ve ev fiyatlarında bir yükselmenin ekonomiden dolayı yaşanmadığını da sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *