ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Politik alandaki kriterlerin yerine getirilmesi ön koşul

Politik alandaki kriterlerin yerine getirilmesi ön koşul
YAYINLAMA: 01 Nisan 2022 / 13.34
GÜNCELLEME: 01 Nisan 2022 / 13.34
Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Hansjörg Kretschmer, Avrupa Birliğine uyum yasalarının çıkarılmasında önemli ilerleme kaydedildiğini, ancak bunların uygulanmasının önemli olduğunu vurguladı. Büyükelçi, uygulamaları görmek amacıyla bölgede bulunduğunu belirtirken, politik alandaki kriterlerin yerine getirilmesinin Avrupa birliği üyeliği için ön koşul olduğunu açıkladı.

Komisyonun amacı Türkiye’ye destek olmak

Büyükelçi, “Eğer Gaziantep ile Türkiye’nin Güneydoğu kesiminde bir kent sayacak olursak bu benim bölgeye yaptığım ilk ziyaret” derken, Avrupa Birliği Komisyonu‘nun amacının adaylık süresince Türkiye’ye eşlik etmek ve destek sağlamak olduğunu hatırlattı ve hükümetin dış politikasının önde gelen amaçlarından birinin Avrupa birliği üyeliğini gerçekleştirmek olduğunu vurguladı.

Politik alandaki kriterlerin yerine getirilmesi ön koşul

Hükümetin ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin, Avrupa Birliği standartlarında uyumu gerçekleştirmek için mevzuat konusunda çalışmalarını süratle sürdürdüğünü vurgulayan büyükelçi, “Zaten Türkiye ile müzakerelerin başlatılması için politik alandaki kriterlerin yerine getirilmesi ön koşuldur. Bununla birlikte reform yasalarının tüm ülkede uygulanmasıdır. Zaten benim güneydoğu bölgesine gerçekleştirdiğim ziyaretin amaçlarından biri de bunun uygulanıp uygulanmadığını yerinde görmektir” dedi.

Uygulamadan yerel yöneticiler de sorumlu

Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde yapılan düzenlemelerin, siyasi kriterlerin vatandaşların günlük yaşamla nasıl yansıdığını ve gelişmeleri görmek İçin bölgede bulunduğunu, bu amaçla bir takım araştırma ve incelemelerde bulunarak görüşmeler yapacağını hatırlatan büyükelçi, “Bu siyasi kriterler ifade özgürlüğü, dernek kurma anlamında veya başka alanlarda olabilir. Bunları uygulama şansı nedir, önemli olan bu. Ancak yapılan düzenlemelerin uygulanmasından yalnızca Ankara’daki merkezi hükümet yetkilileri sorumlu değil. Aynı zamanda kentlerdeki yerel yöneticiler, temsilciler de sorumlu. Onlar da Ankara’daki yetkililer kadar sorumluluk taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Büyükelçinin bölgede ziyaret ettiği ilk şehir

Güneydoğu Anadolu bölgesinde bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak üzere ilk olarak Gaziantep’e gelen Avrupa Birliği Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi, sabah Vali Lütfullah Bilgin ile Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan’ı ziyaret ettikten sonra Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan ve yönetim kurulu üyeleri ile görüştü. Büyükelçi, akşamda Gaziantep Ticaret Odası’nda meclis toplantısına katıldı. Avrupa Komisyonu Türkiye temsilcisi büyükelçiye temsilcilik birinci sekreteri eşlik ediyor.

Ekonomik gelişme de önemli

Uyum yasaları kapsamında insan hakları, hukukun üstünlüğü ve diğer alanlarda gerçekleştirilen ilerlemeler de ekonomik boyutunda etkili olduğunu kaydeden Avrupa birliği Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi, bu açıdan Gaziantep’in iyi durumda olduğunu belirtti. Gaziantep’in, Türkiye’nin diğer bazı şeyleri ile karşılaştığında ekonomisinin nasıl daha iyi hale geldiğini de araştıracağını söyleyen büyükelçi, belki Gaziantep bu konuda örnek bir kent dedi.

Gaziantep Avrupa Birliğine hazır

Gaziantep Ticaret Odasının Avrupa Birliğine hazır olduğunu ve Gaziantep’in de Türkiye’de Avrupa Birliğine hazır şehirlerin başında geldiğini açıklayan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan da Türkiye’nin Avrupa birliğini kendine temel hedef olarak aldığını açıkladı. Gaziantep’in ekonomik ve sosyal alanda Türkiye’de Avrupa birliği kriterlerine en yakın şehir olmanın mutluluğunu yaşadığımızı söyleyen Aslan, Avrupa Birliği Bilgi Bürosu’nun Türkiye’de ilk açılan irtibat bürosu olduğunu, yine Avrupa birliği Komisyonu temsilciliği ve Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi ile de KOBİ’lere önemli proje desteği getirildiğini belirtti. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesi ve Türk insanının yaşam standardının yükselmesi gayreti içerisinde olduklarını söyleyen Aslan, büyükelçinin ziyaretinden son derece memnun kaldıklarını kaydetti.

Avrupa Birliği Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi, Vali Bilgin’den sonra Celal Doğan’ı ziyaret etti. Ve bir süre görüştüler.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *