ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Rakamlar ürkütüyor

Rakamlar ürkütüyor
YAYINLAMA: 25 Mart 2024 / 16.06
GÜNCELLEME: 25 Mart 2024 / 16.06

Sokakta yaşayan, sokakta çalışan ve madde bağımlısı çocukların sayısal istatistiğinin bilinenden fazla olmasının sorunu daha da vahimleştirdiği, madde bağımlısı ve sokakta yaşayan çocukların sayısının tahminen 5 binin üzerinde olduğu ifade edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, “Gaziantep’te sokakta yaşayan veya sokakta çalışan çocuk sayısı 5 bin. Bunların bin 500’ü madde bağımlısı. Tabii ki bunlar sadece tespit edilip kayıt altına alınabilenler. Bu sayının daha fazla olmasından endişe ediyoruz. Sokak çocukları sorunu sadece Gaziantep’in sorunu değil, köyden kente göçün yaşandığı tüm illerin sorunudur” dedi.

Kent Konseyi sonuç bildirgesi açıklandı

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, uçucu madde bağımlısı çocukların kullandığı maddelerin kokusunun değiştirilip farklı şekilde veya tiksindirici bir kokuya sahip olmalarının sağlanması gerektiğini söyledi. Güzelbey, Kent Konseyi Başkanlık Divanı toplantısında sokak çocukları ve madde bağımlıları konulu Kent Konseyi 5. Genel Kurulu'nun 16 Eylül tarihinde yapılan toplantısında alınan kararlar ve çözüm önerilerine ilişkin sonuç bildirgesini açıkladı.

Acil, uçucu madde ve tedavi merkezi kurulmalı

Bölgemizde ve ilimizde acil ihtiyaç olan AMATEM (alkol ve uyuşturucu madde tedavi merkezi)’nin kurulması ve uçucu madde bağımlısı çocukların kullandığı sıvı yapıştırıcı maddelerin kokusu değiştirilip, farklı şekilde veya tiksindirici bir kokuya sahip olmalarının sağlanması gerektiğini söyleyen Güzelbey ancak bu şekilde bağımlılık yapmadığı halde çocuklar tarafından kullanılan bu uçucu maddelerin kullanımının büyük ölçüde önüne geçilerek özenti duyulmamasının sağlanabileceğini belirtti.

Risk altında yaşayan çocuklar kurtarılmalı

Güzelbey, “AB’ye girme çalışmalarını sürdüren iktidar, o ülkelerdeki yaşam standartlarını ülkemize getirme çalışmasını öne almak zorundadır. Sokakta yaşayan ve ayrıca madde bağımlısı olan bu çocukların rehabilitasyonu için üniteler oluşturulup buralarda kurulan atölyelerde çocuklara meslek edindirme olanağı yaratılmalıdır. Ayrıca bu konuda mevcut hazırlanmış olan CD’ler ulusal ve yerel televizyonlarda ana haber kuşağının hemen öncesi veya sonrası kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla sunulmalıdır” diye konuştu. Güzelbey, öncelikle hedef kitlenin sokakta madde bağımlısı olağan kişiler değil, bu anlamda risk altında sokakta yaşayan çocuklar olduğunu söyledi.

Ekonomik sebeplerden dolayı aileler çocukları sokağa itiyor

Öncelikle sokak çocukları tanımının dışlanmışlık çağrıştırdığı için bizim çocuklarımız tanımı ile algılamak ve telaffuz etmek gerektiğini ifade eden Güzelbey, “Madde bağımlısı ve sokakta yaşayan bu çocukların büyük bir kısmının ailevi sorunlarının mevcut olduğu uzmanlarca tespit edilmiştir.” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *