ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Rekabet için üretim planlaması yapılmalı

Rekabet için üretim planlaması yapılmalı
YAYINLAMA: 19 Mayıs 2024 / 16.49
GÜNCELLEME: 19 Mayıs 2024 / 16.49

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Karaca Bozgeyik, AB'ye giriş sürecinde tarım ürünleriyle de rekabet edebilmek için üretim planlaması yapmak gerektiğini söyledi.

Bozgeyik, AB'ye giriş sürecinde üretim planlaması yapılmaması durumunda tarım üretimine sınırlamanın kendiliğinden geleceğini kaydetti.

AB ülkelerinde tarımsal üretim patlaması yaşanıyor

AB ülkelerinde şu anda tarımsal üretim patlaması olduğunu Türkiye'de üretilen birçok ürünün AB'de çok daha fazla miktarlarda üretildiğini anımsatan Bozgeyik, şöyle konuştu: "AB ülkelerinde şu anda bir tarımsal üretim patlaması söz konusu. Bu nedenle AB'ye girdiğimizde (biz de şu ürünler var, sizin üretmenize gerek yok) denilecek. Bizim bu süreçte üretimden kaçmak yerine üretim planlaması yapmamız gerekiyor. Yani AB'ye giriş sürecinde tarım ürünlerimizle de rekabet edebilmek için üretim planlaması gerekli."

İşletmeler büyütülerek rekabetçi yapıya kavuşturulmalı

Bozgeyik, Türk tarımının genellikle küçük işletmeler halinde varlığını sürdürdüğünü, AB'ye giriş sürecinde işletmeleri büyüterek onları rekabetçi bir yapıya kavuşturmak gerektiğini ifade etti.

AB standartlarında üretim yapılması gerekiyor

Bu aşamada küçük işletmede üretim yapan çiftçilerin bir an önce kooperatif ya da birlik çatısı altına girmesi buna da devletin ön ayak olması gerektiğini belirten Bozgeyik, şöyle devam etti: "AB'ye giriş sürecinde ciddi bir tarım politikası gerekiyor. Tarımsal üretimde rekabet için AB standartlarında üretim yapılması gerekiyor. Bu sadece AB'ye giriş süreci için değil bizim için, Türk tarımı ve Türk insanının sağlığı için de çok önemli. Tarım sektöründeki sorunların çözülmesi için üretim ve kaliteye önem vermek gerekiyor."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *