ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sakız satar gibi kart dağıtılıyor

Sakız satar gibi kart dağıtılıyor
YAYINLAMA: 08 Şubat 2024 / 14.05
GÜNCELLEME: 08 Şubat 2024 / 14.05

GTO Başkanı Aslan, kredi kartı düzenlemesine destek verdi

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK)’nun üzerinde hazırladığı ve bankaların kredi kartı dağıtmalarını azaltıcı yasal düzenlemeye destek verdi. Başkan Aslan, yaptığı açıklamada BDDK’nın bankaları kredi kartı sayısını azaltmaya ve kart limitlerini düşürmeye zorlayacak tedbirler paketinin kart enflasyonunun önüne geçeceğini belirtti.

Başkan Aslan, şu anda birçok vatandaşın cebinde birden fazla kredi kartı bulunduğunu belirterek konu hakkında şu açıklamayı yaptı: “Reel sektöre üretim artışı sağlaması ve yeni yatırımlar yapması konusunda yeterince destek vermeyen bankacılık sektörü, kredi kartlarında ise oldukça cömert davranmaktadır. Kart dağıtımını caddelere stantlar kurarak daha da yaygınlaştıran bankalar, tüketicilere kullandıkları kartlar için yüksek faizler uygulayarak birçok vatandaşın mağdur olmalarına neden olmuştur. 2004 yılının ilk 6 ayında sorunlu kredi kartı alacakları geçen yıla oranla yüzde 40 artarak 526 trilyona ulaşmıştır. BDDK’nın uygulamaya koyacağı tedbirler paketinde yer alan bankaların krediler için ayırdıkları öz sermaye oranının artırılması, kart dağıtımında daha seçici davranılması zorunluluğunu getirecektir.

Bankalar artık sakız satar gibi kredi kartı dağıtmaya son vermeli ve bunun yerine üretim yapan reel sektöre destek olmalıdır. Ülkemiz tüketimle değil, üretimle kalkınabilir. Türkiye'nin en büyük problemleri olan işsizlik, ancak yeni yatırımlar yapılmasıyla önlenebilir. Bunun için de bankacılık kesiminin üreticiye gerek duyduğu kredi desteğini vermesi gerekmektedir. Özellikle KOBİ’lerimize verilen kredi oranlarının diğer ülkelerde olduğu gibi yüksek seviyelere çıkarılması gerekmektedir. BDDK’nın bir ay içinde uygulamaya koyacağı, kredi kartı verilmesi zorlaştıracak tedbirlerin bankaların üreten kesime daha fazla destek vermeleri sağlayacağını ümit ediyoruz”

Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan tedbirlerin sosyal dengelerin korunması açısından da önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *