ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sanata yatırım insana yatırımdır

Sanata yatırım insana yatırımdır
YAYINLAMA: 07 Eylül 2023 / 19.23
GÜNCELLEME: 07 Eylül 2023 / 19.24
16 yıldır profesyonel tiyatro sanatçısı olduğunu ve Gaziantep’e yabancı olmadığını belirten Kurt, “Bize tiyatro, insanı insana insanca, anlatan bir sanattır” diye öğretilmişti. Gerçekten de böyle olmakla birlikte bana göre de tiyatro hayatın ta kendisidir, tiyatro hayatın içindedir, hayatın aynasıdır diyen Kurt, “Gönül isterdi ki her ilde her ilçede Devlet Tiyatrosu olsun, ancak şu anda 12 bölgede Devlet Tiyatrosu var. Devlet Tiyatrosu henüz ülkede misyonunu tamamlayamamış. Tiyatro sanatını daha fazla yaygınlaştırmak, geliştirmek ve sevdirmek gerekiyor” dedi.

Sanatın, sanayi-ticaret ve tarımla at başı gitmesi gerek

Sanata yatırımın, aynı zamanda insana yatırım olduğuna dikkat çeken Kurt, “Gaziantep’e Devlet Tiyatrosu açma fikri gecikmiş olsa bile çok isabetli bir karar. Ancak buraya mutlaka yerleşik bir tiyatro kurmak gerekiyor. Tarımın, ticaretin ve sanayinin olduğu yerde sanatın da onlarla birlikte at başı gitmesi gerekiyor. Çünkü sanata yatırım aynı zamanda insana yatırımdır. Devlet Tiyatrosu Milli Eğitim gibidir. Çocuklara ve gençlere yönelik oyunlar başta olmak üzere her kesime hitap eder. Hem yerli yazarlarımıza buluşturur, hem de dünya edebiyatının seçkin nitelikli eserlerini seyirciyle buluşturur. Çocuklarımız, tiyatro sayesinde dünya çocuklarıyla yarışabilir, onlarla eşteş olabilir. O yüzden Devlet Tiyatrosu her yerde bir gerekliliktir. Şu anda Gaziantep’te devlet tiyatrosunun açılmış olması hoş, yerinde ve doğru bir karardır. Seyirci yüzdelerine baktığımız zaman da Gaziantep seyircisinin kendi tiyatrosuna sahip çıktığını görüyorum. Bu da çok sevindirici, ümitlendirici bir gelişme. Ümit ediyorum gelecekte yerleşik kadroya geçerse, çok daha isabetli olur çok daha sanatçılarımız okullarla buluşur. Aynı zamanda yerleşik kadro hem kendi geliştirir, hem halkı geliştirir, hem de okulları eğitir. O anlamda da Gaziantep’teki bu süreç doğru bir süreç” şeklinde açıklama yaptı.

Seyirciyi yetiştirmek lazım

Kurt, “Yaklaşık 20 yılı geçkin bir süredir Adana’da tiyatro var. Tiyatronun orada olması aynı zamanda Adana’da bir Senfoni Orkestrası kurulmasını, üniversitede devlet konservatuvarının kurulmasını, Mersin’de Devlet Opera ve Balesi’nin kurulmasını sağladı. O yüzden bu kentte tiyatro olması çok mühim. Önce tiyatronun gitmesi lazım bir kente, arkasından operanın, balenin, senfoni orkestrasının gitmesi mümkün. Çünkü seyirciyi yetiştirmek lazım” dedi.

Kurt, yerel yönetimlerin tiyatrolara sahip çıkması gerektiğini, tiyatronun en büyük sorunlarından birinin de salon sorunu olduğuna dikkat çekti.

Mustafa Kurt, meslek yaşamıyla ilgili olarak da şu bilgileri verdi: “1984 yılında girdim Ankara Devlet Konservatuvarı tiyatro bölümüne 1988’de tiyatro yüksek bölümünü bitirdim. Daha sonra Adana devlet tiyatrosuna tayin oldum. Adana devlet tiyatrosunda pek çok oyunda oynadım ve pek çok oyun yönettim. 16 yıldır Adana’dayım yaklaşık 10 yıldır da yöneticilik yapıyorum. Bu nedenle yöreye yabancı değilim. Ayrıca Adana’nın turne bölümlerindeydi Gaziantep. Bu nedenle de pek çok kez geldik buraya” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *