ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sanayi atıkları balıkları öldürdü

Sanayi atıkları balıkları öldürdü
YAYINLAMA: 24 Mart 2023 / 18.33
GÜNCELLEME: 24 Mart 2023 / 18.33
Devlet Su İşleri Kahramanmaraş Bölge Müdür Vekili Yavuz Nacaroğlu, bir süre önce toplu balık ölümlerinin görüldüğü Nizip İlçesi yakınlarındaki Hancağız Barajı’na henüz, pompa istasyonlarının kurulamadığını belirtti.

Nacaroğlu, baraj gölüne su sağlamak için yapılması gereken pompa istasyonu için 18 trilyon lira ödeneğe ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin ise Hancağız Barajı’nın henüz tamamlanmamış bir proje olduğunu ve balık ölümlerinin bunu ortaya koyduğunu kaydederek şöyle konuştu: “Öncelikle, Hancağız Barajı henüz tamamlanmamış bir projedir. Baraj gövdesi yıllar önce tamamlandığı halde, hala pompa istasyonları kurulamamış. Toplu balık ölümlerinin nedeni de bu projenin henüz tamamlanamamış olmasıdır.

Balık ölümlerinin nedeni, baraj gölüne dökülen sanayi atıkları değildir. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) atıklarının baraja döküldüğü ve bu nedenle balık ölümlerinin olduğu kamuoyuna yansıdı. Bu doğru değildir. OSB’den buraya atık dökülmüyor, atıklar arıtılarak kontrollü bir şekilde atılıyor. Ancak Nizip’te dağınık durumdaki bazı fabrikalardan sanayi atıklarının baraj gölüne döküldüğünü biliyoruz. Tabi ki Nizip’e bir arıtma tesisi kurulması gerekir.

Toplu balık ölümlerinden sonra baraj gölünde yapılan incelemeler, zehirlenmenin asıl nedeninin, su seviyesinin çok düşmesi nedeniyle balıkların oksijensiz kalması olduğunu ortaya çıkardı. Hancağız Barajı’nın eksikliklerinin giderilmesi gerekir”

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *