ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sanayici AB sürecinden umutlu

Sanayici AB sürecinden umutlu
YAYINLAMA: 10 Mayıs 2024 / 11.52
GÜNCELLEME: 10 Mayıs 2024 / 11.52

Sanayi Odası, üyelerinin AB süreciyle ilgili eğilim ve beklentilerini belirlemek üzere kapsamlı bir anket çalışması yaptı. 250 sanayiciyle yapılan anket sonuçları, Gaziantepli sanayicilerin devam eden AB sürecinden umutlu olduğunu ortaya koydu.

İLERLEME RAPORU OLUMLU

Gaziantep Sanayi Odası'nın anketine katılan sanayicilerin büyük çoğunluğu ilerleme raporundan memnun. Sanayicilerin yüzde 86'sı kamuoyunda tartışmalara neden olan ilerleme raporunu "olumlu" bulurken, sadece yüzde 14'ü "olumsuz" olarak nitelendirdi.

Raporun sonuçlarını ağırlıklı olarak olumlu gören Gaziantepli sanayiciler yine de Türkiye'ye birliğe üyelik sürecinde "farklı" davranıldığına inanıyor. Ankete katılan sanayicilerin yüzde 86'sı Türkiye'ye diğer aday ülkelerden farklı davranıldığını belirtirken, yüzde 14'ü da farklı bir davranış gözlemlemediğini açıkladı.

AB'NIN TALEPLERİ BİTMEYECEK

Ankete katılan sanayicilerin yüzde 22'si AB'nin Türkiye'den istediği kriterleri "haklı" bulduğunu, yüzde 65'i de "kısmen haklı" bulduğunu belirtirken, yüzde 13'ü AB'nin bu tür talepleri istemesinin "haksızlık" olduğunu savundu.

GSO anketine katılan sanayiciler ayrıca bu taleplerin üyelik süre since de devam edeceğine inanıyor. Sanayicilerin yüzde 93'ü AB'nin Türkiye'nin önüne yeni kriterler sürmesini bekliyor.

MÜZAKERE TARİHİ ALINACAK AMA SARTLI

GSO'nun AB anketine katılan Gaziantepli sanayiciler 17 Aralık'taki AB Liderler zirvesinden Türkiye'ye ye müzakere tarihi çıkacağı konusunda da umutlu. Ankete katılanların yüzde 32'si "şartsız tarih" kararı çıkacağını. yüzde 58'i "şartlı müzakere tarihi" verileceğine inanırken, tarih verilmeyeceğine inananların oranı yüzde 10'da kaldı. Ankete katılan sanayiciler ayrıca reformlar konusunda da gerçekçi ve iyimser bir yaklaşım sergiledi. Sanayicilerin yüzde 61’i Türkiye'nin AB sürecinde yaptığı reformların yeterli olmadığını belirtirken, sadece yüzde 31 yapılan reformların yeterli olduğunu söyledi. Reformların eksik olduğunu düşünen sanayiciler bu eksiklerin kapanması konusunda ise iyimser bir beklenti içerisinde. Ankete katılanların yüzde 60’ı 6 yıl içerisinde yani 2010 yılına kadar Türkiye'nin AB reformlarını tamamlayacağını söyledi.

TÜRKİYE AB'YE ÜYE OLACAK

Türkiye'nin nihai sonuç olarak AB'ye üye olması konusunda ise sanayiciler ağırlıklı olarak AB've girilmesi taraftarı. Ankete katılan sanayicilerin yüzde 64'ü Türkiye'nin AB ye "mutlaka üye olması gerektiğini belirtirken, yüzde 25'i "girsek de olur, girmesek de", yüzde 11'i de "girmesek daha iyi olur" düşüncesinde. Buna rağmen sanayicilerin yüzde 68’i sürecin sonunda Türkiye'nin AB üyeliğine kesinlikle kabul edileceğine inandıklarını söyledi. Sanayicilerin sadece yüzde 32'si bu sürecin olumsuz sonuçlanacağını ve Türkiye'nin AB üyeliğine kabul edilmeyeceğini söyledi.

KOÇER;"GAZİANTEP AB'YE EN HAZIR ŞEHİRLERDEN BİRİ"

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer Gaziantepli sanayicilerin AB süreciyle ilgili umut dolu beklentilerinin, şehrin insanının kendine olan güveninden kaynaklandığını söyledi. Koçer, "Gaziantepli sanayici, üretim sürecinde ortaya koyduğu başarılı modelle, toplam kalite ve markalaşmaya olan inancıyla, insan kaynaklarına ve geleceğe dönük yatırımlarıyla, Gaziantep'i sanayileşme açısından aslında AB standartlarına zaten taşımıştır. Gaziantep gelişime açık insanları ve dinamik yapısı ile Türkiye'nin AB'ye en hazır şehirlerinden biridir. Müzakere tarihi alınmasının ardından Gaziantep'in bu misyonunu daha işlevsel bir noktaya taşıyıp. AB sürecinin önemli merkezlerinden biri haline geleceğine inanıyorum" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *