ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sanayileşme olan yerde çarpık yapılaşma artıyor

Sanayileşme olan yerde çarpık yapılaşma artıyor
YAYINLAMA: 28 Mayıs 2023 / 22.43
GÜNCELLEME: 28 Mayıs 2023 / 23.15
Büyükşehir belediyesinde hafta sonu yapılan MMO Genel kuruluna, üyeleri ile başta EMO olmak üzere bazı sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Makina mühendisleri Odası’nın olağan genel kurulunda Ali Peri ve Ali Işık başkanlığındaki iki grup yarıştı. Seçimi, Ali Peri grubu kazandı. Makine mühendisleri odası başkanı Fatih Öztosun, genel kurulda yaptığı konuşmada, ülkemizde ulaşım ağının belli bölgelerde yoğunlaştığını, sanayileşmenin de doğal olarak bu bölgelerde arttığını belirterek, bunun çarpık yapılaşmaya zemin hazırladığını kaydetti.

Ulaşımda ağırlığın kara yoluna verilmesi yanlış

Büyükşehir belediyesinde hafta sonu yapılan makina mühendisleri odası Genel Kurulu’na makina mühendisleri ile bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ve üyeleri katıldı. Divan başkanlığını Galip Renklidağ’ın yaptığı kurulun açılışında konuşan Fatih Öztosun, demokratik bir ülkede sivil toplum örgütlerinin istemlerinin dikkate alınarak, yaşama ve yürütme organlarını yönlendirdiğini, sivil toplum örgütlerinin en önemli işlevinin üyelerinin ve kitlelerinin olumlu ve ülke yararına olan istemlerini karar mekanizması üzerinde demokratik bir talep oluşturmak yoluyla gerçekleştirmek olduğunu söyledi.

Ulaşımda ağırlık kara yoluna verildi

Sanayi ve teknoloji alanında ülke politikalarının belirlenmesinde odanın etkin, doğru ve kararlı çalışmalarının yaşama ve yürütme organlarını etkilemesinin mümkün olmadığını kaydeden Öztosun, ulaşımda ağırlığın karayoluna verilmesini eleştirdi. Ülkenin kuruluşundan sonra ulaşımda ağırlık karayoluna verildiği, demiryolu yapımının tamamen unut olduğunu, kullanılmayan havaalanları yapılarak ekolojik dengeler ve deprem kuşağı gibi etkenlerin göz ardı edildiğini, oda yollar yaparak problemlerin çözüleceğini zan edildiğini, ancak doğru yaklaşım ve çözümlerin uygulanabilmesi için odanın demokratik baskı unsuru olması gerektiğini kaydeden Öztosun, sanayileşme nedeniyle çarpık yapılaşmaların arttığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

Ulaşım yeterli olmadığı için ülkede kalıcı sorunlar yaratıldı

“Sanayi, göçü özendirmiş ve buralarda çarpık gelişmelere karşın, homojen olmayan bir sanayileşme ve ticaret ortamı oluşturmuştur. Buda diğer bölgelerde işsizlik ve fakirlik olarak kendini göstermiştir. Ulaşım yeterli olmadığı için ülkemizde büyük bölümde kalıcı sorunlar yarattı. Ulaşımda yurdumuzun geri kalan bölgelerini özellikle konumuna uygun hava, deniz ve demir yolları projelerinin geliştirilerek gelişmenin homojen hale getirilmesi için yapılacak tüm çalışmalara katkı sağlanacaktır” dedi.

Suni gündem yaratarak enerji fiyatlarını arttırdılar

EMO başkanı Erol Karabay, Gaziantep için doğal gazın önemli olduğunu, ülkede oluşturulacak politikalarda mimar ve mühendis odalarına ihtiyaç olduğunu kaydetti ve bir zamanlar ülkede enerjisiz kaldı diyerek suni enerji kesintileri ile kamuoyunun kandırıldığını, o günleri bir daha yaşamak istemediklerini açıkladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *