ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Şeker hastasına kök hücre nakli

Şeker hastasına kök hücre nakli
YAYINLAMA: 23 Haziran 2024 / 17.42
GÜNCELLEME: 23 Haziran 2024 / 17.42

Türkiye’de ilk kez yapıldı

Gaziantep SSK Hastanesi'nde, Türkiye'de ilk kez bir şeker hastasına ameliyatla kök hücre nakli yapıldı. SSK Hastanesi Ortopedi Uzmanı Dr. Turgut Kırkgöz, "Fakir ve muhtaç olan bir hastaya Türkiye'de ilk kez GPM şartlarında bir laboratuvarda ayrıştırılmış kök hücre enjekte edilmesi, son derece önemli. Yapılan bu başarılı ameliyat, SSK Hastaneleri'nin istenirse neleri başaracaklarını ortaya kayması bakımından da önemli. Ameliyatta kullanılan ve fiyatı 12 milyar lira olan kök hücre, Hollanda'daki laboratuvar tarafından ücretsiz karşılandı" diye açıklama yaptı.

Hollanda'daki Celles 4 Health

Laboratuvarı'na başvuruldu

Şeker hastası olduğu için iki yıl önce sağ bacağında kan dolaşımının durması nedeniyle baş parmağı kesilen 49 yaşındaki Hüseyin Sökmen'in sol bacağındaki kan dolaşımı da durunca, ayağının kesilmesi gündeme geldi. Sökmen'e ilk müdahaleyi yapan SSK Hastanesi doktorlarından Ortopedi Uzmanı Turgut Kırkgöz, ayağın kesilmemesi için merkezi Hollanda'da bulunan Celles 4 Health Laboratuvarı ile temasa geçip, hastaya kök hücre nakli yapılması için girişimde bulundu.

Ameliyata 12 doktor katıldı

Bunun üzerine, Celles 4 Health Laboratuvarı'nın sahibi Hollandalı Dr. Carnellis Kleinbloesem, Gaziantep'e geldi. Sökmen. Dr. Kleinbloesem başkanlığındaki Gaziantep SSK, Mersin ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakülteleri hastanelerinde görevli 12 doktor tarafından ameliyat edildi. Başarılı geçen ameliyatta, Sökmen'in ayağına kök hücre enjekte edilerek kesilmekten kurtarıldı.

Hastadan alınan kemik iliği Hollanda'daki merkeze gönderildi

Prof. Dr. Carnellis Kleinbloesem, şeker hastası ve sigara tiryakisi olan Sökmen'in daha önce sağ bacağındaki kan dolaşımının durması nedeniyle baş parmağının kesildiğini belirterek, şunları söyledi: "Doktorlar, kan dolaşımı duran hastanın sağ ayağının kesilmesinin gerekli olduğunu tespit ettiler. Ancak son çare olarak kök hücre yapılabilmesi için bize müracaat edildi. SSK Hastanesi ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Hastalıkları Ana Bilim Dalı üyelerinin ortak girişimleri ile hastadan kemik iliği alınarak Hollanda'daki laboratuvarımıza gönderildi. Hollanda'daki GMP standartlarındaki laboratuvarımızda kemik iliğinden kök hücreler ayrıştırıldı. Ayrıştırılan kök hücreler gençleştirilip Gaziantep SSK Hastanesi'ne gönderildi. Ben de davet üzerine gelip ameliyata başkanlık ettim."

Hastaya anestezi uygulanmadı

Ameliyatın çok başarılı geçtiğini belirten Prof. Dr. Kleinbloesem, şu bilgileri verdi: "Hastaya, genel ve lokal anestezi uygulanmadan sadece ağrı kesici iğne yapılarak daha önceden hazırlanmış olan kök hücreler, bir saatlik operasyonla enjekte edildi. Hastamızda operasyonun her saniyesini izledi. Hastamız, 3 aylık bir tedaviden sonra ölü damarlarının canlanması ve hücrelerin yenilenmesiyle sağlığına kavuşacak. Hastaya uyguladığımız kök hücre enjeksiyon yöntemi ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik. Ameliyat sırasında tamamen benim tarafımdan geliştirilen ve hücrelerin daha hızlı gelişmesini sağlayan (Jel) ürünü de ilk kez burada hastamıza uygulanarak dünyada bir ilk gerçekleştirildi."

Yoksul hastaya uygulanan 12 milyarlık kök hücreden ücret alınmadı

Gaziantep SSK Hastanesi Ortopedi Uzmanı Dr. Turgut Kırkgöz ise şunları anlattı: "Fakir ve muhtaç olan bir hastaya Türkiye'de ilk kez GPM şartlarında bir laboratuvarda ayrıştırılmış kök hücre enjekte edilmesi, son derece önemli. Yapılan bu başarılı ameliyat, SSK Hastaneleri'nin istenirse neleri başaracaklarını ortaya koyması bakımından da önemli. Bu arada, ameliyatta kullanılan ve fiyatı 12 milyar lira olan kök hücre, Hollanda'daki laboratuvar tarafından ücretsiz karşılandı."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *