ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sigarayı deneyenlerin dörtte üçü tiryaki oluyor

Sigarayı deneyenlerin dörtte üçü tiryaki oluyor
YAYINLAMA: 25 Şubat 2022 / 14.09
GÜNCELLEME: 25 Şubat 2022 / 14.09
Sigara ile mücadelenin milli bir dava olduğu belirtildi

Gaziantep Üniversitesi Çevre araştırma merkezi tarafından düzenlenen yaşam ve sigara konulu panelde söz alan Yar. Doç. Dr. Mehmet Civan, “Türkiye’de Tekel 2000 sigarası bile kaçak satılıyor” dedi.

“Kıbrıs ve Bulgaristan’a kurulan sigara fabrikalarında üretilen kaçak sigara oranı geçen yıl 7 milyon paket iken, bu yıl 10 milyon pakete çıkmış” derken, kaçak sigara oranına dikkat çekti. Doçent Dr. Öner Dikensu ise, sigaraya karşı verilecek mücadeleyi milli dava olarak niteledi.

Kaçak oranı giderek artıyor

Panelde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yar. Doç.Dr. Mehmet Civan, tütün ve ekonomi başlıklı konuşmasında, Türk sigara içicisinin yabancı tütüne alıştırıldığını söylerken, “Yıllar içinde tekelin yerli tütün ürettiği sigara oranı azalırken, yabancı tütün üretilen sigara miktarı artmıştır” dedi.

Civan, “Türkiye’de Tekel 2000 sigarasını bile kaçak satılıyor. Kıbrıs ve Bulgaristan’da kurulan sigara fabrikalarını üretilen kaçak sigara oranı geçen yıl 7 milyon paket iken, bu yıl 10 milyon pakete çıkmış durumda. Kaçak sigaranın bu kadar rağbet görmesinin nedeni ise mevcut sigaranın %70 inin vergi olmasıdır” diye konuştu.

4207’nin kapsamı genişletilmeli

Civan, bu yıl Türkiye’de düzenlenecek olan Formula 1 yarışlarının ardından sponsor olarak Marlboro’nun yer aldığını kaydederken de Formula 1’in Türkiye’de yapılanmasının ardında Marlboro var. Amerika, sigara reklamını yasa nedeniyle izin vermiyor. Onun için bu tür yarışlar Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere kaydırılıyor” diye konuştu. Civan, “Türkiye’de 2 milyon 600 bin kişinin sigaradan geçim sağladığını söyledi ve Türkiye tütün üretiminde beşinci sırada. Tekel özelleştirmeden önce iyi düşünülmeli” dedi.

Sigarayı deneyenlerin dörtte üçü tiryaki oluyor

Tıp fakültesinden Doçent Dr. Öner Dikensoy, “Neden sigara içiyoruz?” başlıklı konuşmasında dünyayı sarsan hastalıklardan yedi ayda 750 kişinin öldüğünü hatırlatarak, ancak yedi ayda sigara yüzünden 2 milyon insan öldü. Onun için konuşmamı, ölüm şirketlerinin hedef aldığı gençlere odaklanacağım. İnsanlara neden sigara içtikleri sorulduğunda falanca sanatı içiyor ve ona yakışıyor, böyle daha karizmatik oluyorum, stresimi alıyor gibi cevaplar veriyorlar. Sigarayı deneyenlerin dörtte üçü tiryaki oluyor” dedi.

Her Türk sigara ile mücadele etmeli

Türkiye’de 17 milyon tiryaki bulunduğunu ve bunların %70 ini sigarayı bırakmak istediğini ifade eden Dikensoy, “Türkiye’de sigara ve sigaradan kaynaklanan rahatsızlıklar da yılda 9 milyar harcanıyor. Bu sağlık Bakanlığının bütçesinin dört katı” derken, Formula 1 yarışlarına Türkiye’de yapılmaması ve tekelin özelleştirilmesini istediklerini söylerken, sigara karşıtı eylemlerin desteklenmesini istedi. Dikensoy, sigaraya karşı verilecek mücadelenin milli dava olarak niteledi ve herkesin bu davaya sahip çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *