ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Siyasal yapılanma statükocu

Siyasal yapılanma statükocu
YAYINLAMA: 01 Nisan 2022 / 13.45
GÜNCELLEME: 01 Nisan 2022 / 13.45
Toplumsal demokrasi girişimi deklarasyonu yayınlandı

Toplantıya girişime destek olan ve içinde yer alan tüm dernekler katıldı. Gaziantep’te bazı sendika ve siyasi partiler bir araya gelerek, toplumsal demokrasi girişimi adı altında yeni bir sivil toplum örgütü oluşturdu. Toplumsal demokrasi girişimine destek verenler bir deklarasyon yayınlayarak ülke sorunlarına çözüm önerileri getirdi.

Toplumsal demokrasi

girişimi kuruldu

Gaziantep Toplumsal Demokrasi Girişimi dün ilk toplantısını Büyükşehir belediyesi çok amaçlı toplantı salonunda yaptı. Toplantıya girişime destek olan veya içinde yer alan tüm sendikalar katıldı. Gaziantep Toplumsal Demokrasi Girişimi tanıtımda yapıldığı toplantının açılış konuşmasını İnsan Hakları Derneği Şube Başkanı Kadir Tüzün yaptı.

Ülkenin son yıllarda giderek derinleşen ve ağırlaşan sorunlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Tüzün, “Bu sorunlar ekonomik, siyasal ve toplumsal yaşamı derinden etkilemekte ve ağır tahribatlara yol açmaktadır” dedi.

Düşünce ve örgütlenme özgürlüğü

önündeki engeller kaldırılmadı

Irak’ta savaş sonrası ortaya çıkan gelişmelerin toplumda demokratik değişim ve dönüşüm konusunda yoğun tartışmalara yol açtığını ifade eden Tüzün, toplumun tüm kesimlerinin başta Kürt sorunu olmak üzere ülkenin temel sorunlarını tartışmaya açarak demokrasi ve değişim yönündeki istek ve iradesini ortaya koyduğunu açıkladı.

İç barış için somut

adımlar atılamıyor

Uzun yıllardır süren iç çatışma sonucu ekonomik, sosyal, syasal ve psikolojik olarak büyük zarar gören toplumun son dört yıldır çatışmasız ortamda sorunların barışçıl ve demokratik yollarla çözümüne ilişkin taleplerinin dikkate alınmadığını hatırlatan Tüzün, “Bu gelişmeyi yeniden çatışma potansiyeline taşımakta ve iç barışın devamına olanak sağlamamaktadır. Kamuoyunda tartışılan sorunlar ve çözüm önerileri siyasal iktidarlarca değerlendirmekte ve çözüm için somut adımlar atılmamaktadır. Bu nedenle yaşanan sorunlar çözümsüz bir şekilde ortada kalmaktadır. Düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engelleri ortadan kaldırılmamıştır. Başta siyasi partilerin kapatılması olmak üzere, sendikalar, dernekler, siyasi ve sivil örgütlenmeler üzerindeki yasal fiili kısıtlamalar devam etmektedir. Uygulanan seçim sistemi, halkın temsilini ve demokratik katılımını sınırlamaktadır. Temsilde adalet gerçekleşmemektedir. Demokrasinin tüm kurum ve kurullarıyla işler hale gelmesi engellenmiş, ülke insanına büyük bir kısmı kendilerini temsil edebilme olanağından yoksun bırakılmıştır dedi.

Demokratikleşme evrensel ölçülerde değil

Türkiye’de halkın istediği demokratikleşmenin evrensel ölçüler çerçevesinde gerçekleştirilmediğini kaydeden Tüzün, bu anlamda yapılan bazı düzenlemelerin de yetersiz olduğuna dikkat çekti. Tüzün, demokrasi değişmeyi ve katılımcılığı esas alan, demokratik bir yerel yönetim yasanın hayata geçirilemediğini belirten Tüzün ülkedeki Siyasal yapılanmanın statükocu bir yapıda ve çözümden çok çözümsüzlük getirdiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Sürekli iç ve dış düşman korkusu yaratarak, demokratik gelişimin önünü tıkamaya çalışıyor. Bu düşünce yapısı ve zihniyetiyle Milliyet yapılanmayı demokratik değişim önünde ciddi engeller oluşturuluyor. Tüm bu sorunlar ve çözüm önerilerimiz 14 madde altında toplanmıştır. Bunları deklarasyon olarak yayınlıyoruz.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *