ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Soğuk hava insan sağlığını etkiliyor

Soğuk hava insan sağlığını etkiliyor
YAYINLAMA: 11 Haziran 2024 / 12.11
GÜNCELLEME: 11 Haziran 2024 / 12.11

İl Sağlık Müdürü Yusuf Ziya Yıldırım, "Herhangi bir hastalığı olsun ya da olmasın, herkesin soğuktan korunması için giyimine dikkat etmesi ve terlemeden kaçınması gerekir" dedi.

Yıldırım, yaptığı açıklamada, kış aylarında mikropların doğada görülme sıklığının arttığını, soğuk havanın vücut direncini düşürmesi, sigara dumanı, yetersiz-dengesiz beslenme, okul, kreş, işyeri gibi kapalı ve kalabalık yerlerde uzun süre kalınması, ve bu mekanların uzun süre havalandırılmaması sonucunda, oluşan yakın temas, enfeksiyonun öksürük ve hapşırma gibi mekanizmalarla bulaşmasını kolaylaştırdığını söyledi.

Kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığının arttığını ifade eden Yıldırım, "Bu artış çocuklar, yaşlılar, kronik sağlık sorunları olanlarda, önemli sağlık sorunları yaratmaktadır" dedi.

Yıldırım, kış mevsiminde artış gösteren ve iyi tedavi edilmediğinde ölümlere yol açabilen hastalıklardan birinin de zatürre olduğuna dikkati çekti.

Kış mevsiminde özellikle hamilelerin mevsim hastalıklarına yakalanmamaya özen göstermelerini, mecbur kalındığında maske ile korunmalarını ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu: "Kalp, astım ve yüksek tansiyon hastalarının ilaçlarını düzenli almaları, yine bu tür hastalığı olan vatandaşlarımızın mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları, hava herhangi bir hastalığı olsun ya da olmasın tüm insanların, soğuktan korunmak için giyime dikkat etmesi kadar, terlemeden kaçınması da gerekir. Diğer yandan, vücudun enerji ihtiyacının arttığı soğuk havalarda beslenme de önemli hale gelir. Enerji veren besinler sabah kahvaltısında alınarak, mevsim sebzelerinin tüketilmesine önem verilmelidir."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *