ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sokak çocukları sorunu için duyarlı davranalım

Sokak çocukları sorunu için duyarlı davranalım
YAYINLAMA: 21 Kasım 2023 / 17.22
GÜNCELLEME: 21 Kasım 2023 / 17.25

Kent Konseyi alt komisyonu için kıyasıya rekabet yaşandı

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Kent Konseyi toplantısında herkesi sokak çocukları konusunda duyarlı olmaya davet ederken, önceki akşam Gaziler ve Mütercim Asım caddesini gezdiğini ve onlarca sokak çocuğuna rastladığını söylerken, “Bunlar bizim çocuklarımız, onlara sahip çıkıp topluma kazandırmazsak, ileride her biri suç makinesi olarak karşımıza çıkar” diye konuştu.

Kent Konseyi organları ve alt komisyonu seçimleri tamamlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Kent Konseyi’nde 2023’te nasıl bir Gaziantep hedefleniyorsa, onun altyapısının oluşturulmaya çalışıldığını belirtirken, Kent Konseyi alt komisyonu seçimleri adaylığına katılımcılar yoğun ilgi gösterdi. Kent Konseyi Başkan Yardımcılığı, Genel Sekreterliği ve Genel Sekreter Yardımcılığı için kıyasıya bir rekabet yaşandı.

Geleceğimizi sokakta bırakmayalım

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Kent Konseyinin amaçlarını ve hedeflediği katılımcılığı ve paylaşımcılığı anlatırken, kentin öncelikli ve en önemli sorunu olan sokak çocukları sorunu için katılımcıları duyarlı davranmaya davet etti.

Her biri bir suç makinesi olarak karşımıza çıkabilir

Sosyal projelere çok önem verdiğini ve projelerin içinde önemli bir yeri de sokak çocuklarını rehabilite etme ve topluma kazandırma olduğunu belirten Güzelbey, “Önceki akşam Gaziler caddesi ve Mütercim Asım caddesini gezdim. Sokaklarda onlarca sokak çocuğuna rastladım. Onlara nerede kaldıklarını sorduğumda pek çoğu cevap bile vermek istemedi. Anladım ki kalacak yerleri yok. Bunların bir kısmı sokakta çalışıp evine gidiyor. Bir kısmı ise sokakta kalıyor. Bundan sokakta çalışsalar da, kalsalar da bizim bunlardan vazgeçmemiz, görmezden gelmemiz mümkün değil. Bunlar bir başka ülkenin veya toplumun çocukları değil. Bunlar bizim çocuklarımız, geleceğimiz olan çocuklar. Biz bunlara sahip çıkıp topluma kazandırmazsak, ileride her biri bir suç makinesi olarak karşımıza çıkar” dedi.

Öncelikli olanlar sosyal projeler

Sokak çocuklarının sorunlarına ve sosyal projelere ayrı bir önem verdiğini, ancak borçlu bir belediye devir almanın da birtakım zorlukları bulunduğunu belirten Güzelbey, “1 Katrilyon 200 trilyon borçlu bir belediyeyiz. Bu borçlar sosyal projeleri uygulamaya koyma yönünde kısa vadede bize sıkıntı veriyor” diye konuştu.

Hedef 2023

Güzelbey, “Kent Konseyi kentsel yaşamı ilgilendiren sosyal ve teknik altyapı ve planlama konusunda Gaziantep’in 2023 yılını hedef alan doğası, tarihi, kültürel mirası ve sektörel dağılım yapısını belirlemede önemli bir kurul olacak. Ülkemizin tüm kentlerinde olduğu gibi Gaziantep’te de önemli bir eksiklik olan istatistiksel veri birikimi, gerçekleşebilir proje üretimlerinin önünde önemli bir engeldir. Bu konunun kısa vadede çözümü beklenmese dahi öncelikle çözüme kavuşturulmasının önemi ortadadır. Tüm sorunların doğru tespit edilip, doğru zamanda, doğru projelerle çözümü için doğru verilere ihtiyaç vardır” şeklinde açıklama yaptı.

Sorunlar doğru tespit edilmeli

“Halen belediyelerin elinde uygulama imar planları bulunmakla birlikte, bu planlarda ve planların yapılış süreçlerinde olumsuzluklar olduğu, uygulamada sorunlarla karşılaşıldığı ortadadır” diyen Güzelbey, “Bu eksiklik ve uygulamalarda meydana çıkan aksaklıkların giderilmesi ve Gaziantep’in amaçlanan hedefe ulaşması için imar planlarının günün koşullarına göre irdelenmesi gerekmektedir. Bu çalışmalarda Gaziantep sanayiine, ticaretine, turizmine, eğitimine, sağlığına, kültür ve sanat yaşamına ve tarihine yeni ufuklar açması hedeflenmelidir. Politikaları oluşturacak Kent Konseyi uzmanlık komitelerinin başlıca görevi Gaziantep’in sektörel hedeflerini belirlemek ve kentsel gelişme planında bu hedeflere nasıl ulaşılacağının araçlarını toplumsal mutabakat çerçevesinde sağlamak olmalıdır” diye konuştu.

Güzelbey, Kent Konseyi Başkanlığı seçimi için iki yol bulunduğunu, bunlardan birinin belediye başkanının Kent Konseyi başkanı olmasının diğerinin ise katılımcılardan birinin başkan seçilmesi olduğunu bu iki tercihten birinin katılımcılar tarafından belirlenmesini istedi.

AB’ye adaylık sürecinde bazı eski alışkanlıklardan kurtulalım

GTO Başkanı Mehmet Aslan, Kent Konseyi başkanının Belediye Başkanı olmasının uygun bir düşünce olmadığını, çünkü Kent Konseyinin kalıcılığı bulunduğunu, belediye başkanlarının değişse de Kent Konseyinin sürmesi için katılımcılardan birinin başkan seçilmesi gerektiğini söyledi.

Aslan, “AB adaylık sürecindeki bir ülke olan Türkiye’de Kent Konseyi Başkanlığının seçimle belirlenmesinin daha demokratik bir karar olduğu düşüncesindeyim. Bazı eski alışkanlıklardan kurtulalım. Hatta ben kent konseyine ilçe kaymakamlığının da katılması, bu konseyi tüm şehrin sorunlarının tartışıldığı bir platform haline dönüştürmekten yanayım” dedi.

Başkan yardımcılıkları oylaması öncesi iki meclis üyesinin adı yazılı olarak başkan yardımcılığı için verilince katılımcılar tepki gösterdi. Başkan yardımcılığı ve diğer organların meclis üyelerinden oluşmasının hem konseyin amacına ve özüne aykırı olduğu hem de meclis toplantısından farklı olmayacağı ifade edildi. Meclis üyelerinin başkan yardımcılıklarına seçilmesinin kent konseyinin işleyişine dinamizm de kazandırmayacağı belirtilirken, “Başkan yardımcılıklarına meclis üyeleri seçilirse, kent konseyinin de meclisten farkı olmaz” denildi.

Kent Konseyi Başkanlığına Asım Güzelbey, başkan yardımcılığına Zafer Okuyucu ve Handan Koral, genel sekreterliğe Mehmet Erdoğan, genel sekreter yardımcılıklarına ise Zafer Çolakoğlu, İzzet Özcan, Mustafa Kızıklı ve Adısın Karakuş getirildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *