AB ülkelerini Türkiye’den korkutan en önemli nedenlerden biri de Türkiye’nin nüfus yapısı. Türkiye nüfus ve sağlık araştırması 2003 yılı sonuçları açıklandı.
Araştırma, Türkiye için umut verici sonuçlar içeriyor. Doğurganlık hızı ve bebek ölümleri azalıyor, aile planlaması yöntemlerinin kullanımı artıyor. Ancak bölgeler arasında hâlâ önemli rakamsal farklılıklar var. Kırsal alanda çocuk ölümleri, doğuda ise doğurganlık oranları hâlâ yüksek.
Çekirdek aile küçülüyor
Doğurganlık düzeyi 60’lı yıllarda kadın başına altı buçuk doğum düşerken rakam 2.2’ye düştü. Hane halklarının yüzde 67’sinde 4 veya daha az kişi bulunuyor. Yani aileler küçülüyor. Ancak doğurganlık hızı doğuda Türkiye ortalamasının 2 katı seviyesinde seyrediyor.
Bebek ölümleri düşüyor
En önemli göstergelerden biri olan bebek ölümlerinde ciddi azalmalar var. Her bin çocuktan 29’u bir yaşına ulaşmadan hayatını kaybediyor. Kırsal yerleşim yerlerinde ise bebek ölüm hızı yine kentlere göre yüzde 70 daha fazla. Kuzey ve Doğu Anadolu’da ülke ortalamasından yüksek. Bu da annelerin eğitim düzeyleriyle açıklanıyor. İlkokul mezunu annelerle lise mezunu anneler arasında bebek ölümlerinde 3 kat fark var.
Genç yaşta evliliklerde azalma
Araştırma sonuçları arasında genç yaşta evliliklerde azalma da göze çarpıyor. Son 5 yıl içinde doğum yapan annelerin yüzde 81’i doğum öncesinde bakım hizmetlerinden yararlanmış. Aile planlaması yöntemlerinin kullanımı yüzde 71’ler düzeyine ulaşmış. İsteyerek yapılan düşüklerde de azalma var.
Dengesiz beslenme hâlâ önemli bir sorun
Araştırmada alarm veren sonuçlar da var. Dengesiz beslenmeye bağlı bozukluk özellikle doğuda hala yaygın. 5 yaşından küçük her 8 çocuktan birinin yaşına göre boyu kısa yani bodur.