ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sosyal güvence sizler devlet kapısına yığıldı

Sosyal güvence sizler devlet kapısına yığıldı
YAYINLAMA: 24 Mayıs 2023 / 13.11
GÜNCELLEME: 24 Mayıs 2023 / 13.15
53 yaşındaki Yusuf Baysal, artık yaz mevsiminde pamuk toplamaktan kazandığı paranın kendisine ve ailesine yetmediğinden yakınıp yardım talebinde bulundu.

Fakirlik, sağlıksızlık, sosyal güvencesizlik ve işsizlik halk gününün değişmez gündemine oluşturdu. Kadınlar, hasta, veremli ve felçli eşlerinin sosyal güvencesi bulunmadı için tedavi olamamasından yakınıp yeşil kart istedi. Yaşları 17-53 arasında değişen erkekler ise işsizlikten ve çaresizlikten devletin kapısını çaldığını söyledi.

Tedavi olabilmek için yeşil kart istedi

38 yaşındaki Lütfiye Kıratlı, “Eşim hasta olduğu için çalışamıyor. Benim de bir gözüm görmüyor. Sağ ve sol kolumda platin var. Ben de çalışamıyorum” diyerek gıda yardımı talebinde bulundu ve yeşil kart sahibi olmak istediğini söyledi.

Maddi yardım talep etti

40 yaşındaki Ali Özdemir de sara hastası olduğunu, bu nedenle kimsenin kendisine iş vermemesinden yakındı. Çalışamadığı için çok ciddi maddi sıkıntılar yaşadığını belirten Özdemir, maddi yardım talebinde bulundu. Eşi verem hastası olan 33 yaşındaki Leyla Doğan, eşinin çalışamadığını ve maddi sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi. Elektrik, su ve kira ücretlerini ödemediklerini belirten Doğan, “Eşim verem hastası olduğu için çalışamıyor. Çalışamadığından eşimin tedavisini yaptıramıyoruz ve yaptıramadığımız gibi, elektrik ve su faturalarını ödeyemedik. Ayrıca kirayı da ödeyemiyoruz. Ev sahibi bir süredir kira parası için bizi sıkıştırıyor” diye maddi yardım talebinde bulundu.

Ya yeşil kart verin ya da iş

17 yaşındaki Ramazan Mercan da sağlık sorunları bulunduğunu, ancak yeşil kartı olmadığı için tedavi olamadığını belirtip yeşil kart verilmesi konusunda yardım istedi.

Hiçbir sosyal güvencesi olmadığı için felçli işini tedavi ettiremediğini söyleyen Ayşe Murat da tedavi yardım alabilmek için yeşil kart almak istediğini söyledi.

Barak mahallesi sakinlerinden Yusuf Baysal’ın da sorunu işsizlik ve sosyal güvencesizlikti. Geçmiş yıllardan beri yazları çalışıp kışları yemek zorunda kaldığını, ancak artık yazın kazandığı paranın kendisini kışın idare etmediğini belirten Baysal, “Eşim ve çocuklarımla birlikte, her yaz Adana’ya pamuk toplamaya ve kazma vurmaya gidiyoruz. Bir mesleğim olmadığı için senelerdir aynı şekilde geçirmek zorundayız. Eskiden yazın çalıştığımız para bize yetiyordu. Ancak şimdi hem yevmiyeler düşük, hem de hayat çok pahalı olduğu için geçinemiyoruz” diyerek valilikten yardım talebinde bulundu.

İş kazası sonucu gözünü kaybedince işten atıldı

33 yaşındaki Haydar Polat da bir çuval fabrikasında çalışırken iş kazası geçirip bir gözünü kaybettiğini ve işten atıldığını söyledi. SSK’lı çalışmadığı için işten çıkartıldıktan sonra tazminat Ödenmediğinden yakınan Polat, “Sigortasız çalıştığım için iş akdine son verildiğinde bir tek kuruş tazminat ödenmedi. İş kazası sonucu hem sağ gözümü kaybettim, hem de işimi. Daha sonra iş bulmak için çalmadığım kapı kalmadı, ancak iş bulamadım. Beş çocuğum var ve iş bulmak zorundayım” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *