ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Suç sayısındaki artış acil önlem gerektiriyor

Suç sayısındaki artış acil önlem gerektiriyor
YAYINLAMA: 10 Mayıs 2023 / 16.36
GÜNCELLEME: 10 Mayıs 2023 / 16.36
Gaziantep’teki sosyal patlamanın boyutlarının en önemli göstergelerinden birinin adliyeye intikal eden dosya sayısı olduğuna dikkat çeken Başsavcı Ahmet Karayiğit, bu durumdan duydukları rahatsızlığı dile getirirken, her kesimi üzerine düşen görevi yerine getirmeye çağırdı.

Cumhuriyet Başsavcılığı’na 2002 yılında 27.000,2003 yılında ise 34.000 dosya intikal etti. 6500 civarındaki artış, bazı illerdeki toplam suç sayısı kadar olurken, marka şehri Gaziantep’e bunun yakışmadığı, yetkili Kurullar tarafından zaman geçirilmeden acil önlem alınması gerektiği vurgulandı.

Geçen yıla göre suç sayısı 6000 artı

Yargı olarak Gaziantep’te suç oranlarının sürekli artmasından rahatsızlık duyduklarını, bu konuda kurumların üzerine düşeni yapması gerektiğini bir kez daha tekrarlayan Karayiğit, Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın yükünün gün geçtikçe arttığını, suç oranlarının yıllara göre dağılımına bakıldığında bunun açıkça görülebileceğini kaydetti. Karayiğit, “1998’de 22.000 dosya sayısı, 1997’de 18.000, 2002’de 27.000, 2003 yılında ise 14.000. Önceki yıla göre, geçen yıl dosya sayısında 6000 civarında artış oldu. Bu çok ciddi bir artış. Normal bir şehirde işlenen suç sayısına eşit” dedi.

10 ay sonraya duruşma tarihi veriliyor

Mevcut adliye binasında giderek artan dosyalar için normal süreçte karar verilemediğini, özellikle asliye ceza mahkemelerinde 8-10 ay sonraya duruşma günü verildiğini kaydeden Karayiğit, “Aslında dosyalar bir ay içerisinde görülmeli. Ama dosya sayısının çok olması ve binanın uygun olmaması nedeniyle duruşma tarihleri erken verilemiyor. O zaman da adaletin tecellisi gecikiyor” diye konuştu.

Herkes sorumluluğunu yerine getirmeli

Mala karşı işlenen suçlardan hırsızlık ve gasp, cana karşı işlenen suçlardan ise ırza geçme, öldürme ve yaralamanın fazla olduğunu kaydeden başsavcı Karayiğit, suç oranlarındaki artıştan herkesin rahatsız olması ve herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini açıkladı.

Bilgisayar hızlandırılacak

Adliyede tüm birimlerde ve mahkeme salonlarında bilgileri bilgisayara kaydedilmesine başlandığı, bu durumun daha sağlıklı ve daha düzenli arşiv yapmayı da kolaylaştıracak kaydedilirken, her yerde bilgisayar bulunduğu, ileride internet ve mail ile bilgilerin daha sağlıklı ve hızlı şekilde değerlendirileceği açıklandı.

Adliye sarayının temeli bu yıl atılıyor 

Yeni adalet sarayı ile ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydeden Karayiğit, “Yeni adalet sarayının temeli 2004 yılında atılacak. 2005 yılında da teslim edilmesi planlanıyor. Yeni binanın tamamlanmasıyla yaşanacak rahatlığın olumlu etkisi vatandaşa da yansıyacak. Yeni bina çok geniş kapsamlı ve modern şekilde inşa edilecek. Ayrıca dosyalarla ilgili kararlar daha erken sürede karara bağlanabilecek, daha güvenli ve sağlıklı ortamda hizmet etme imkanı olacak” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *