ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Suriye, Gaziantep’te konsolosluk açıyor

Suriye, Gaziantep’te konsolosluk açıyor
YAYINLAMA: 03 Ocak 2024 / 17.25
GÜNCELLEME: 03 Ocak 2024 / 17.40

Suriye Devlet Başkanı, Suriye’nin Gaziantep’te konsolosluk açmasına onay verdi.

Gaziantep'te Suriye Konsolosluğu açılması kararına Suriye Devlet Başkanı Esad onay verdi. GTO Başkanı Mehmet Aslan, son zamanlarda giderek artan bir ivme kazanan Türkiye Suriye ilişkilerinin Suriye’nin Gaziantep’te açacağı başkonsolosluk ile daha da olumlu bir sürece gireceğini vurguladı.

Aslan, “GTO tarafından Türkiye’nin gündemine taşınan ve ilk modelinin Gaziantep Karkamış sınır kapısında uygulanması planlanan, daha sonra ise Kilis Öncüpınar, Hatay Cilvegözü, Mardin Nusaybin, Şanlıurfa Akçakale gibi sınır bölgelerini de kapsaması düşünülen “Sınır Ticaret Merkezleri” ile ilgili olarak odamız yoğun çalışmalar yapmaktadır. Suriye Başkonsolosluğu’nun Gaziantep’te açılmasının kesinleşmesinin ardından, STM’ler de bu kapsamda değerlendirilmeli ve işlemler bir an önce tamamlanarak merkezler hayata geçirilmelidir” dedi.

Katma değeri yüksek ürünler Suriye’ye pazarlanabilir

Aslan, Suriye ve Irak ile sınır komşusu olan bölgelerin ticari potansiyelini en iyi şekilde değerlendirerek, bu bölgelerin ekonomik gelişimine hız kazandırılması gerektiğini kaydetti. Aslan şöyle devam etti: “Sınır ticaret merkezleri ile ilimizde bulunan KOBİ’lerin üretmiş oldukları katma değeri yüksek ürünlerin Suriye ve sınır ötesi ülkelere pazarlanması imkanı yaratılacak ve kaybetme aşamasına geldiğimiz Orta Doğu pazarında yeniden daha etkin yer almamız sağlanabilecektir. STM’ler, İhracat yapmanın işsizlik, durgunluk gibi problemlerin çözümü için en önemli çare olarak kabul edildiği günümüzde, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerimizi ihracata yönlendirmede çok önemli bir rol oynayacaktır. Biz Suriye’nin ilimizde başkonsolosluk açma kararını bürokratik işlemleri kısalt atacağı için sevinçle karşılıyoruz ancak kuruluş işlemlerinin büyük bölümü bitirilmiş olan STM’lerin kalan işlemlerinin de bir an önce tamamlanarak hayata geçirilmesini istiyoruz”

Suriye Orta Doğu için önemli

GTO Başkanı Mehmet Aslan, Suriye’nin tüm Orta Doğu bölgesine geçiş sağlaması itibariyle Güneydoğu bölgesi için büyük önem arz ettiğini bu ülke ile olan ticareti ve sosyal ilişkilerin her geçen gün artmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *