ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Suriye ile ticari ilişkiler geliştirilmeli

Suriye ile ticari ilişkiler geliştirilmeli
YAYINLAMA: 02 Mayıs 2023 / 13.36
GÜNCELLEME: 02 Mayıs 2023 / 13.36
Halep ticaret odası başkanı Salih El Mellah, Türkiye ile ilişkilerini daha fazla geliştirme ve ısrarcı olduklarını söyledi.

Mellah, beraberindeki Halepli sanayici ve iş adamları ile birlikte Gaziantep Ticaret Odası’nı ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Türk yatırımcıları dışa açılma sürecinde Suriye’de görmek istediklerini belirtti. Suriye’nin yeni bir ekonomik yapılanma içerisinde olduğunu kaydeden Mellah, başta bankalar olmak üzere yabancı iş adamlarının ihtiyaç duyduğu tüm kurum ve kuruluşların tesisi çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Mellah, Suriye’de yatırım yapacak iş adamlarının ihtiyaç duyduğu tüm oluşumları gerçekleştirme de kararlı olduklarını ifade ederek, “Gaziantep’e gelişimizin amacı sizlerle ticaret ve yatırım anlaşmaları imzalamak. Umarım elimiz boş dönmeyiz” dedi. Ülkesinin Türk yatırımcılar için çok cazip olduğunu belirten Mellah, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmek için yoğun bir çaba içindeyiz. İlişkilerimizin gelişmesi için sizleri her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız. Ekonomik ilişkilerimizi daha fazla geliştirme de ısrarcıyız. Biz Türkiye’nin tecrübe ve teknolojisinden yararlanmak istiyoruz.”

Esad’ın Ocak ayı içinde Türkiye’ye ziyaretini planladığını belirterek, bu ziyaretin iki ülke arasında ilişkilerin geliştirilmesine yeni bir ivme kazandıracağını vurguladı.

GTO başkanı Mehmet Aslan da Türkiye ile Suriye arasında ilişkilerin istenilen safhaya ulaşabilmesi için öncelikle iki ülke arasında bir serbest ticaret anlaşması imzalanması gerektiğini bildirdi.

Aslan, “Halledilmesi gereken bir diğer konu Suriye’nin yüzde Kırklara varan oranlarda gümrük vergisi uygulamasıdır. Ticaretin karşılıklı olarak gelişmesi için bu oran düşürülmeli. Bu gereksinimler karşılığında diğer küçük sorunları çözmek kolay olacak” diye konuştu.

Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Özmen de konuşmasında, iki ülke arasındaki ilişkilerde gözlenen gelişmenin memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Özmen, Gaziantep ile Halep arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi için Suriye’nin Gaziantep’te bir konsolosluk açması önerisinde bulundu.

Toplantıda, konuşmaların ardından Gaziantep ve Suriyeli işadamları arasında ikili görüşmelere başlandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *