ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Suriye ile Türkiye kardeş ve dost ülkedir

Suriye ile Türkiye kardeş ve dost ülkedir
YAYINLAMA: 17 Aralık 2023 / 22.18
GÜNCELLEME: 17 Aralık 2023 / 22.35

Vali Lütfullah Bilgin, Suriye ile Türkiye’nin hem iki komşu, hem de iki dost ve kardeş ülke olduğunu bildirdi. Vali Bilgin, Halep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Nazır Akil ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

Halep Üniversitesi’nden bir heyeti Gaziantep’te görmekten ve ağırlamaktan mutlu olduğunu belirten Bilgin, Suriye ile Türkiye arasında din, tarih ve kültür birliği bulunduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın Türkiye’yi ziyaretiyle daha büyük önem kazandığını ifade eden Bilgin, şöyle konuştu: “Gönülden istiyoruz ki komşumuz Suriye, zengin, huzurlu ve mutlu bir ülke olsun. Türkiye olarak bundan mutluluk duyarız. Türkiye, önümüzdeki yıllarda AB’ye üye olacak. Suriye'nin Arap Birliğinde belirli bir ağırlığa sahip olduğunu biliyoruz. 2005 yılında Arap Birliği arasında oluşacak gümrük birliğine dahil olacak. Dolayısıyla iki ülke, AB ve Arap Birliğine dahil iki önemli komşu olacak. Bu da iki ülke arasındaki ilişkilerin ilerlemesini sağlayacak.”

Akil’de üniversitelerinin, 19 fakülte ve 69 bin öğrenci ile Suriye’nin ikinci büyük Üniversitesi olduğunu bildirdi.

Dost ve kardeş ülke Türkiye’ye gelmekten çok mutlu olduklarını kaydeden Akil, “Kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Geçen ay Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ile yaklaşık 400 Türk iş adamı ve 24 milletvekilinin Halep’te, Suriye Başbakanı ile yaptıkları ekonomik işbirliği toplantısının iki ülkeye de çok şey kazandırdığına inanıyorum” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *