ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Suriye yasağı kaldırırsa canlı hayvan ihracatı

Suriye yasağı kaldırırsa canlı hayvan ihracatı
YAYINLAMA: 02 Kasım 2023 / 22.46
GÜNCELLEME: 02 Kasım 2023 / 23.30
Güneydoğu Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Rüştü Yıldız, Suriye’nin topraklarından canlı hayvan taşınmasına ilişkin yasağının kaldırılması için koşulların çok uygun olduğunu söyledi.

Yıldız, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Ortadoğu ve Basra Körfezi ülkelerine hayvan ihracatını bitiren yasak kararının, yıllar önce Türkiye’deki hayvanların hastalıklı olduğu gerekçesiyle alındığını belirterek, “O yıllar çok geride kaldı ama yetkililerin konuya duyarsız davranmaları nedeniyle bu yasak ne yazık ki hala sürüyor” dedi.

Yasak kalkarsa bölge ihracatına önemli katkısı olacak

Suriye’nin uyguladığı yasağın kalkması hâlinde bölge ihracatına önemli katkı sağlayabileceğini ifade eden Yıldız, açıklamasını şöyle sürdürdü: “29-30 Mayıs’ta Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Halep’e giden iş adamları arasındaydım. Yapılan toplantıya Suriye Başbakanı Muhammed Naci Otri de katıldı. Hem Tüzmen hem de Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan toplantıda yasak kararını gündeme getirdi. Başbakan Otri ile Suriyeli bakanlar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın teminat verilmesi durumunda yasağın kaldırılabileceğini belirttiler. Suriye tarafı topraklarına hastalıklı hayvan sokulmasını istemiyor. Bizim endişemiz yok, hayvanlarımız sağlıklı. Suriye'nin yaklaşımı olumlu, bakanlığımız sorunu bir an önce çözmeli”

Suriye'nin uyguladığı yasağın kalkması hâlinde engeller kalkmış olur

Yıldız, ihracat olmadığı için iç piyasada fiyatların düştüğünü, fiyatlardaki düşüşün besiciliği cazip olmaktan çıkardığını savunarak, Suriye’nin uyguladığı yasağın kalkması halinde Türk hayvancılığının gelişmesinin önündeki en önemli engelin yok edilmiş olacağını bildirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *