ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Tarihi yapıları yeni nesillere sağlam bırakmalıyız

Tarihi yapıları yeni nesillere sağlam bırakmalıyız
YAYINLAMA: 21 Aralık 2023 / 22.05
GÜNCELLEME: 21 Aralık 2023 / 22.15

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Gaziantep’in tarihi ve kültürel açıdan zengin değerleri barındırdığını, bu değerlerin gelecek nesillere aktarılması için ilgili kurumların üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten Vali Lütfullah Bilgin, “Bugünü yaşarken, geçmişten bize emanet eserleri ve kültürel yapıları mutlaka korumamız ve yeni nesillere sağlam bir şekilde bırakmamız gerekir” dedi.

Kale, Gaziantep’in sembolüdür

Vali Bilgin, kaledeki yeni sezon kazı çalışmaları başlarken Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ile birlikte sembolik olarak kaleye ilk kazmayı vurdu. Gaziantep Kalesi’nin şehrin sembolü olduğunu belirten Bilgin, “Gaziantep, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, çok önemli kültürel değerlere sahip bir şehir. Her şehrin bir sembol yapısı vardır, bizim şehrimizin sembol yapısı da kaledir” diye konuştu.

Kale, turizme kazandırılmalı

Turizm potansiyeli olmasına rağmen kalenin yeterince değerlendirilmediğine dikkat çeken Bilgin, “Dünden bugüne yapılan kazı çalışmaları ya da restorasyonlar yazık ki kaleyi turizme kazandırmada yeterli olmamıştır. Şehrimize gelen turistleri gezdirebileceğimiz bir ortam şu an için burada yok. Biz istiyoruz ki buradaki çalışmalar öyle bir noktaya gelsin ki şehrimize gelen turistleri bu galeriden kalenin içine alıp kalenin üzerini gezip aşağıya inebilsinler. Halep'teki kaleyi ne kadar çok turistin gezdiğini ve ne kadar da büyük gelir elde ettiklerini hepimiz biliyoruz. Bizim de niyetimiz bu. Bu amaçla İl Özel İdaresi olarak geçen yıl yaklaşık 700 milyar lira harcayarak hem kazı çalışmalarına hem de burçların onarımına destek verdik. Hedefimiz bir yandan burçları onarmak bir yandan kazı çalışmalarını devam ettirmek, diğer taraftan da gelen turistler için burayı gezdirilecek bir hale getirmektir” şeklinde açıklama yaptı.

Tarihi yerlerin onarımı AB fonlarını bekliyor

Kalenin restorasyonunun tamamlanması için proje üretip AB fonlarından kaynak aktarılmasını amaçladıklarını belirten Bilgin, “Avrupa Birliği’nin kültürel değerlerine ayırdığı fonlardan faydalanmak için müşterek projeler yaptık bu projelerin destek göreceğine inanıyorum. Oradan gelen kaynaklarla da sadece kalenin değil şehrimizin birçok tarihi kültürel yapısının onarımının mümkün olacağını düşünüyorum. Bugünleri yaşarken geçmişten bize emanet bir şeyleri anlatan kültürel yapıları mutlaka korumamız ve yeni nesillere sağlam bir şekilde bırakmamız gerekir. Bu bizim hepimizin müşterek sorumluluğu diye düşünüyorum. Bugün burada oluşumuz da bu anlayışın bir ifadesidir” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *