ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Tilmen’de 3 bin 500 yıllık heykel bulundu

Tilmen’de 3 bin 500 yıllık heykel bulundu
YAYINLAMA: 28 Nisan 2024 / 20.23
GÜNCELLEME: 28 Nisan 2024 / 20.23

Tilmen Höyük’te sürdürülen kazı çalışmalarında MÖ 1500 yıllarına ait olduğu belirlenen “Teşup Heykeli” bulundu.

İtalya Bologna Üniversitesi Öğretim Üyesi Arkeolog Dr. Nicola Marchetti, “Tilmen Höyük’te yaptığımız kazı çalışmalarında MÖ 1300 yıllarına ait siyah taştan yapılmış “Teşup Heykeli” ni bulduk” dedi.

Marchetti, Arkeoloji Müzesi Başkanlığı’nca geçen ay Tilmen Höyük’te başlatılan kazının sonunda Suriye, Hatay ve Gaziantep çevresinde bulunan antik kentlerin birbirleriyle olan ilişkilerinin belirleneceğini söyledi.

Yapılan kazı çalışmalarında, “Fırtına Tanrısı” olarak bilinen “Teşup’un Kral İbalado’yu takdisini (Kutsama) tasvir eden kabartma heykeli bulduklarını belirten Marchetti, “Heykel, MÖ 1500 yıllarında yaşayan Hitit imparatorluğuna ait siyah taştan yapılmış, bir tanrı ve kralı tasvir ediyor” diye konuştu.

Heykelin 70x80x30 ebadında olduğunu anlatan Marchetti, heykelin Gaziantep Müzesi’nde düzenlenecek bir törenin ardından sergilenmeye başlanacağını kaydetti.

Kasım ayı başında sona erecek kazının Bologna Üniversitesi tarafından 20 bin Euro’ya finanse edildiğini, 7 yıl boyunca da yine aynı dönemlerde kazı çalışmalarına devam edeceklerini ifade eden Marchetti, Tilmen Höyük girişinde köyün İngilizce ve Türkçe tanıtımı ile kuşbakışı görünüşünü içeren pano konulduğunu da sözlerine ekledi.

Tilmen Höyük’te, 1957 yılında başlayan ve 1972 yılana kadar devam eden kazılarda, İstanbul Üniversitesi Arkeologlarından Prof. Dr. Bahadır Alkım ve Arkeolog Refik Duru’nun ekibi kazılarda Kral İbalado’nun MÖ 1700 yılında yapılmış sarayını ortaya çıkarmıştı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *