ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Tiner kullanan çocuk sayısı sürekli artıyor

Tiner kullanan çocuk sayısı sürekli artıyor
YAYINLAMA: 25 Nisan 2022 / 14.14
GÜNCELLEME: 25 Nisan 2022 / 14.14
Gaziantep’te halen resmi olmayan rakamlara göre 4000 civarında sokak çocuğu bulunduğu, bunun yaklaşık 1500 ünün koruma altında olduğu, diğerlerinin ise hiçbir maddi ve manevi destek görmediği, tiner kullanan çocuk sayısını değilse sürekli artış olduğu yinelendi.

Büyükşehir belediyesine bağlı olarak faaliyet gösteren İlk adım evi ve güven evinde halen 1503 sokak çocuğunun yemek, giyim ve okul masraflarını karşılandığı, bunların ailelerine de gıda ve yiyecek yardımında bulunulduğu bildirildi.

Çocukların her türlü ihtiyacı ile ilgileniyorlar

Kurulduğu günden bu yana bu alanda önemli hizmet veren yıkadım evi ve güven evinde sorumlu uzmanlar Dilber Yıldız, 2000 civarda Sokak çocuğunun kayıtlı olduğunu, bunlardan 1500 ünün düzenli olarak gelip gittiğini belirterek, “Bu çocuklardan 130 da okuma yazma kursuna, birçok okula gidiyor. 30 çocuğa cumartesi günleri elişi dersi veriyoruz. Haftada üç gün, 15 çocuğa İngilizce kursu veriyoruz. Her gün öğle saatlerinde en az 200 kişilik yemek çıkıyor. Tiyatro çalışması oluyor. Ayrıca resim çalışması ve kitap okuma gibi çeşitli sosyal etkinliklerimiz devam ediyor. Çocukların giyecek, ayrıca ailelerine gıda ve yiyecek ihtiyaçları konusunda sürekli yardımcı oluyoruz. Mayıs ayında 100 çocuğun ailesine gıda yardımında bulunduk. Çocukların tüm sağlık ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Okula giden çocuklarımızın hepsi teşekkür, takdir alıyor. Öyle ki kafaları çalışan çocuklar” dedi.

Güvenevinde 19 kimsesiz çocuk kalıyor

Güvenevinde 19 çocuk kaldığını söyleyen Dilber Yıldız, bunların yaşlarının sekiz-22 arasında değiştiğini, ancak 17 yaşına kadar almaları gerekirken, bazen 26 yaşına kadar gidecek yeri olmayan kimsesizleri de kabul etmek zorunda olduklarını açıkladı. Bunlar arasında halen tiner kullanan çocuklar bulunduğunu hatırlatan Yıldız, diğer çocuklar arasında hala yaşı 24 ile 26 olan iki çocuk bulunduğunu, birinin çalıştığını ve yakında evlendireceklerini söyledi. Yıldız, Güvenevi’nde yatak kapasitesinin dolduğunu, ancak sıkıştıkları takdirde gelenleri geri göndermediklerini, ancak zihinsel engelli olanları kabul etmediklerini kaydetti.

Zaman zaman sokak çalışması yapılıyor

Çocukların arkadaş gruplarından kaynaklı olarak tiner kullandığını aslında ailelerin ilgilenmesi durumunda bu alışkanlıktan vazgeçebileceğini söyleyen Dilber Yıldız, zaman zaman sokak çalışması yaptıklarını kimsesiz, sokakta çalıştığı belirlenen çocukları ikna ederek İlk adım evine kazandırmaya çalıştıklarını açıkladı. Okulların kapanmasıyla birlikte İlk adım evi ve güven evinde kalan çocuk sayısında artış olduğunu söyleyen uzman dilber Yıldız, “Kışın ayda on kayıt alınırken yazın 50 kayıtlı buluyor. Sokakta çalışan veya yaşayan çocuk sayısında sürekli artış var. Bunun en büyük nedeni ise işsizliğin had safhada olmasından kaynaklı. Bu yıl içerisinde sekiz çocuğu Sosyal hizmetler il müdürlüğü Çocuk esirgeme Kurumu’na teslim ettik” dedi.

Çocuklar çalışmak istemiyor

Yaptıkları araştırmada çocukların çalışmak istemediğini tespit ettiklerini kaydeden Yıldız, bu çocukların çoğu ailelerinin baskısı ile veya ailelerine bakmak zorunda oldukları için çalışıyor diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *