ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Toplum, engelli bireylere sahip çıkmalı

Toplum, engelli bireylere sahip çıkmalı
YAYINLAMA: 04 Nisan 2023 / 18.37
GÜNCELLEME: 04 Nisan 2023 / 18.37
Vali Lütfullah Bilgin, özürlü insanlara sahip çıkıp destek olmanın, vicdani ve insani bir görev olduğunu söyledi.

Bilgin, Dünya özürlüler günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, özürlüler gününün, özürlü vatandaşların problemlerinin dile getirilmesi, tartışılması ve çözüm yolları geliştirilmesi açısından önemli olduğunu belirtti. Hiç kimsenin kendi istek ve iradesi ile özürlü olmayacağını, özürlü olmanın bir kusur ya da bir eksiklik olmadığını ifade eden Bilgin, “Türkiye’de bedensel ve zihinsel özürlü 7.5 milyon civarında özürlü vatandaşımız bulunuyor. Bu vatandaşlarımızın çoğunun işsizlik ve geçim sıkıntısı içinde olduğu bilinen bir gerçek” dedi.

Engellilerin yaşamının kolaylaşması toplumu mutlu eder

Büyükşehir belediye başkanı Celal Doğan, engellilerin yaşamının kolaylaştırılmasının toplumu mutlu edeceğini söyledi. Doğan, Dünya özürlüler günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, renk, dil, din, ırk, cinsiyet ve mezhep ayrımı gözetmeksizin ve fiziksel durumuna bakılmaksızın toplumu oluşturan tüm bireylere eşit hak ve olanaklar sağlanmasını çağdaş devlet ve toplum olmanın gereği olduğunu kaydetti.

Fiziksel yetersizliği olan insanların toplumdan dışlanmalarına yol açan çağdaş anlayışın terk edilmesi gerektiğini belirten Doğan, engelliliğin sadece engellilerin ya da ailelerin değil toplumun bir sorunu olduğunu vurguladı. Doğan, nüfusun yüzde onunu oluşturan engellilerin sorunları için kalıcı çözümler üretilmesinin, engellilerin de mutlu bir yaşam sürmesinin sağlanmasının devlet ve toplum için önemli bir sorumluluk olduğunu ifade etti.

Engellilerin daha iyi koşullarda yaşamaları için yapılan çalışmaların Dünya ve Türkiye koşulları göz önüne alınarak yeniden değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Doğan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Büyükşehir belediyesi olarak özürlülerin daha iyi yaşam koşullarına kavuşabilmesi için kaldırımları düzelterek yürünebilir hale getirdik. Özürlülere özel park kurduk. Yaya geçitlerinde ki sinyalizasyon sistemlerini özürlüleri düşünerek test ediyoruz. Gösterilen tüm çabalara karşın engelli vatandaşların sorunları devam ediyor. Engellilerimizi toplumun üreten bireyleri haline getirilmesi hem toplumu hem de özürlüleri mutlu edecektir. Bu arada sorumluluk taşıyan herkes engellileri sevgiyle kucaklamalı, onların sorunlarına ilişkin bilinçli olmalı.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *