ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Trafik canavarları cinayetten yargılanmalı

Trafik canavarları cinayetten yargılanmalı
YAYINLAMA: 30 Ekim 2023 / 18.04
GÜNCELLEME: 30 Ekim 2023 / 18.40
Ordu Caddesi’nde kız arkadaşıyla birlikte yolun karşısına geçmek istediği sırada aşırı hız yapan bir sürücünün çarpması sonucu yaşamını yitiren öğretmenin öğrencileri ve arkadaşları kazanın olduğu yere kırmızı karanfiller bırakarak trafik canavarını protesto etti.

Trafik magandalığına hayır

Trafik kurallarını ve diğer insanların yaşamını hiçe sayarak hız yapan sürücülerin cinayet suçuyla yargılanması gerektiğini belirten öğretmenler, “Zülküf öğretmenin son dersi trafikti”, “Trafik magandalığına hayır”, “Trafik kazası değil cinayet”, “Bugün bana yarın sana, trafik canavarına seyirci kalma” yazılı pankartlarla, gözyaşları içinde meslektaşlarının yaşamını yitirdiği ve halen kan izleri bulunan yola karanfil bıraktı.

Sürücü olay yerinden hızla uzaklaştı

24 Mayıs’ta 33 yaşındaki tarih öğretmeni Zülküf Yılmaz ve kız arkadaşı Gülay Doğru alışverişten dönerken, ordu caddesi üzerinde evlerine gitmek için yolun karşısına geçiyordu ki aşırı hız yapan sürücü çiftin mutluluğuna ve gelecek hayallerine son noktayı koydu. Kaza sonucu Zülküf öğretmen yaşamını yitirdi, kız arkadaşı Gülay Doğru da ağır şekilde yaralandı. Araç sürücüsü can çekişmekte olan insanlara olay yerinde bırakıp hızla oradan uzaklaştı. Sürücü daha sonra polis tarafından yakalandı.

“Son dersi trafikti”

Sendika binasında toplanan Eğitim Sen üyesi öğretmenler ve Zülküf Yılmaz’ın Mehmet Nesrin Abar ilköğretim okulundaki öğrencileri, dün kaza yerinde talihsiz öğretmeni zamansız kaybetmenin acısını bir kez daha yaşadılar. Burada öğretmenler adına açıklama yapan Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Bundan bir hafta önce bir pazar günü saat 21:00 sularında burada 31 yaşındaki bir arkadaşımızı trafik canavarına kurban verdik. Ülkemizde ve ilimizde her gün onlarca insan bu tip olaylara maruz kalmakta, geride birçok acı bırakarak sorumsuz insanların kurbanı olmaktadır. Bunca acıya rağmen yaşanan trafik terörüne karşı yetkililer para cezasının artırılmasının dışında hiçbir olumlu adım atmamaktadır” dedi.

İnsanların caddelerde güvenli dolaşmalarının önlemini alın

Toplumda eğitimsizliğin kanayan bir yara olmayı sürdürdüğünü, eğitimsiz ve sorumsuz insanların maddi gücü elde ettiklerinde nasıl davranacaklarını bilmediklerini vurgulayan Bozgeyik, “Toplumumuzda yerleşen maganda kültürü ve eğitimsizlik, kanayan bir yara olmayı sürdürmektedir. Bu tür olaylarda suçu işleyenler kadar, araçlarını bilinçsiz, eğitimsiz kişilere emanet eden aileler de suçludur. Bunların ortadan kaldırılması, kazaların önlenebilmesi için yurttaşlar da bilinçli bir eğitim, yurttaş duyarlılığı getirilmelidir.

Toplumda son dönemlerde artarak gelişen maganda kültürüne karşı yurttaşların duyarlılığı ve kararlılığı önemlidir. Buradan duyarlı, vicdan sahibi yurttaşlara sesleniyorum. Gençlerimize trafik kültürü olmayan kişilere araçlarımızı vererek, trafik terörüne katkıda bulunmayalım. Caddelerimizde, sokaklarımızda yurttaşlarımızın güvenle dolaşmalarının önlemini alalım” diye konuştu.

“Yol ve trafik kontrolleri ciddi tutulmalı”

Trafik kazalarının önlenmesi konusunda ilgili kurum ve kuruluşların üzerine düşeni daha bir özenle yapması ve caddede ve sokakların güvenle ulaşılabilecek yerler olması gerektiğini belirten Bozgeyik, “Trafik canavarına karşı mücadelemizi yükseltirken, yetkililerin de bunlara karşı caydırıcı ve daha etkili tedbirleri almaları gerekmektedir. Şehrin caddelerinin araba yarış pisti gibi kullanılmasına izin verilmemelidir. Yol ve trafik kontrolleri ciddi tutulmalı cezai müeyyideler artırılmalıdır. Ayrıca yayaların can ve mal güvenliklerini emniyete alan alt ve üst geçitleri, yaya geçitleri şehrimizin gereken yerlerine yapılmalıdır. Ehliyet veren sürücü kursları ile sınavlarda görev alan öğretmenler işlerini daha ciddi bir şekilde yapmalı. Hak etmeyen kişileri ehliyet verilmemelidir” şeklinde açıklama yaptı.

Sokaklardaki kan kokusu ancak ciddi tedbirlerle önlenir

Amaçlarının trafik terörünün boyutları ve zararları konusunda kamuoyunu bilgilendirmek ve bu soruna dikkat çekmek olduğunu söyleyen Bozgeyik, “Bugün burada olayları yaratanları bir kez daha nefretle kınıyoruz. Amacımız kamuoyunu daha duyarlı hale getirme çabası olarak algılanmalıdır. Dileğimiz yeni Zülküf’ler ölmesin. Bizler eğitimciler olarak yurttaşlık bilincinin geliştirilmesi, haklarına sahip çıkan sorgulayan insanların yetiştirilmesi görevini dün olduğu gibi bugünden sonra da sürdüreceğiz. Toplumda egemen olan yoz, kişiliksiz, lümpen kültürüne karşı mücadelemizi Zülküf arkadaşımızın fedakar, duyarlı çalışma şekliyle sürdüreceğiz” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *