ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Turizm pastasından alacağımız payda Zeugma’nın önemi büyük

Turizm pastasından alacağımız payda Zeugma’nın önemi büyük
YAYINLAMA: 18 Ekim 2023 / 16.24
GÜNCELLEME: 18 Ekim 2023 / 16.25
Farklı kesimden katılımcının yanı sıra 19’u yabancı 34 akademisyenin konuşmacı olarak katıldığı sempozyum bugün de devam ediyor. Sempozyumun açılışında konuşan Vali Lütfullah Bilgin, “Uluslararası Geçmişten Geleceği Zeugma Sempozyumu”nda ortaya konulacak görüşlerin, Zeugma’ya ilişkin yürütecekleri çalışma için yol haritası olacağını söyledi.

Gaziantep'in kapsamlı bir mozaik müzesine ihtiyacı var

Bilgin, sempozyumun açılışında, Gaziantep’in, gelecekte turizm pastasından alacağı payın belirlenmesinde Zeugma'nın önemli bir rol oynayacağını belirtti. Bilgin, Zeugma Antik Kentinin turizme kazandırılması konusuna büyük önem verdiklerini ifade ederek, “Biz, Zeugma Antik Kentinin bulunduğu Nizip’te bir açık hava müzesi kurulmasının doğru olduğuna inandık. Eserleri yerinde sergilemek için kazı çalışmasını yeniden başlattık. Zeugma da geçmişte yapılan kurtarma kazılarında elde edilerek Gaziantep Arkeoloji Müzesi’ne taşınan eserleri sergilemek için de müze ek bina inşaatını yıl sonuna kadar tamamlayacağız. Bu binayı geçici mozaik müzesi olarak kullanacağız. Ama Gaziantep’in çok daha kapsamlı ve donanımlı bir müzeye ihtiyacı var” şeklinde açıklama yaptı.

Kişisel reklam aracı olarak kullanılmasına karşıyım

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de Gaziantep’in, Zeugma gibi dünyanın ilgisini çeken bir hazineye sahip olduğunu, bunun en iyi şekilde değerlendirilmesi için gayret göstereceklerini söyledi. Güzelbey, “Bu hazinenin kişisel reklam aracı olarak kullanılmasına şiddetle karşıyım, geçmişte olanları geçmişte bırakıp geleceğe bakmak, bilim adamlarının bu sempozyumda dile getirecekleri görüşleri dikkatle değerlendirmek zorundayız” diye konuştu.

Zeugma iyi şartlarda sergilemeli

Dünya kültür mirası Zeugma’nın iyi şartlarda sergilenmesinin önemine değinen GTO Başkanı Mehmet Aslan ise, “Uzunca bir süredir gündemimizde yer alan Zeugma, gerek bölgemizin dünyada en fazla medeniyetin hüküm sürdüğü topraklar olduğunu bir kere daha tescillenmesi, gerekse de bu bölgeden muhteşem güzellikte tarihi eserlerin çıkarılması sonucunda bölgemiz ve ülkemiz turizmine büyük katkı yapabilecek potansiyele sahip olduğunu göstermesi açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.

Aslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2010 yılı için hedeflemiş olduğu yıllık 30 milyon turist ve 30 milyar dolar turizm gelirine ulaşabilmemizin, Türkiye çapında sahip olduğumuz tarihi ve kültürel zenginliklerimizi iyi şartlarda sergileyebilmemize ve turizmimizi çok iyi şartlarda uluslararası platformlarda pazarlayabilmemize bağlı olduğu hepimizin malumudur” dedi.

Zeugma işsizliğin önlenmesinde bile önemli bir adım olacaktır

Zeugma bölgesinden elde edilen tarihi eserlerin sağlıklı bir ortamda turizmin hizmetine sunmanın turizmden elde edilen gelirleri artırma ve işsizliği önleme yönünde önemli bir adım olacağını belirten Aslan, “Ülkemizde önemli bir problem olan işsizliği önlemek ve istihdamı arttırmaya yönelik olarak atılacak en önemli adım olacaktır. Turizm gelirlerimizin artması için bu potansiyelin sonuna kadar kullanılması gerekmektedir hatta bilindiği gibi deniz ve kış sporları gibi klasik turizm enstrümanlarından yoksun olan ülkemizde tarih boyunca çok sayıda medeniyetin yaşamış olması, coğrafyada tarihi ve kültürel eserlerin yoğun bir şekilde bulunmasını sağlamıştır. Bu kültürel varlıkların teşhiri, bölgemiz ve ilimizin dünyaya tanıtılması açısından fevkalade büyük önem taşımaktadır” şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *