ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Türkiye, AB üyeliği yolunda kararlılığını ortaya koydu

Türkiye, AB üyeliği yolunda kararlılığını ortaya koydu
YAYINLAMA: 19 Mayıs 2024 / 16.49
GÜNCELLEME: 19 Mayıs 2024 / 16.49

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye'nin izlediği ciddi ve istikrarlı politikalarla AB'ye üyelik yolunda kararlılığını ortaya koyduğunu söyledi.

AB üyeliği konusunda kamuoyu aydınlatılmalı

Aslan, AB-Türkiye ilişkilerinin yoğun bir gündem ile ilerlediği bu günlerde toplumun tüm kesimlerinin AB'ye üyelik konusunda bilgilendirilmelerinin daha büyük bir önem kazandığını vurguladı.

AB hakkında kamuoyunun aydınlatılması gerektiğini savunduklarını ve bu amaçla toplantı, panel, seminer ve benzeri etkinlikler düzenlediklerini vurgulayan Aslan, "Diğer sivil toplum kuruluşlarının da bu tip etkinlikler düzenlemeleri gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Aynı kararlılık ve istikrar ortaya koyma sırası AB'dedir

Avrupa Komisyonu'nun İlerleme Raporu ile Türkiye'nin siyasi kriterleri yeterli düzeyde karşıladığı görüşünü ifade ettiğini ve katılım müzakerelerinin açılmasını açık bir dille önerdiğini anlatan Aslan, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bu olumlu tavsiye ülkemizde büyük bir memnuniyetle karşılandı. Ancak tavsiye kararının altında kaygılara yol açacak hükümlerin ve özel koşulların bulunması hayal kırıklığı ve soru işaretlerini de beraberinde getirmiştir. Raporun tavsiyeler bölümünde yer alan (Müzakere sürecinin sonucunun önceden garanti edilemeyecek açık uçlu bir süreç olduğu) görüşü, kuşkusuz raporun en fazla rahatsızlık uyandıran bölümüdür. Yine raporda Türkiye'ye yönelik bazı özel olumsuz yaklaşımlar da görülmektedir. AB ile üyelik müzakerelerinin başlaması için gerekli koşul olan siyasi kriterler konusunda Türkiye üzerine düşen her türlü görev ve sorumluluğu yerine getirmiş, izlediği ciddi ve istikrarlı politikalarla AB üyeliği yolundaki kararlılığını ortaya koymuştur. Aynı kararlılığı ve istikrarı ortaya koyma sırası AB'dedir."

Aslan, AB'nin birliğe üye kabul edileceğine ilişkin kesin güvence vererek, Türkiye'ye yaptığı haksızlıklara 17 Aralık'ta son vermesini beklediklerini bildirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *