ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Türkiye, AB üyeliği yolundaki kararlılığını ortaya koymuştur

Türkiye, AB üyeliği yolundaki kararlılığını ortaya koymuştur
YAYINLAMA: 04 Nisan 2024 / 14.11
GÜNCELLEME: 04 Nisan 2024 / 14.11

Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile üye müzakerelerinin başlaması için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini söyledi. Aslan, Avrupa Birliği komisyonunun Türkiye’ye yeşil ışık yaktığını belirterek, Avrupa komisyonunun müzakerelere başlama yönünde yapmış olduğu tavsiyelerin olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Bundan sonraki en önemli beklentilerinin 17 Aralık’ta AB zirvesinde Türkiye ile müzakerelerin vakit kaybetmeden başlatılması yönünde karar alınması olduğunu ifade etti. Aslan, şöyle konuştu: “Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerinin başlaması için gerekli koşul olan siyasi kriterler konusunda Türkiye üzerine düşen her türlü görev ve sorumluluğu yerine getirmiş, izlediği ciddi ve istikrarlı politikalarla AB üyeliği yolundaki kararlılığını ortaya koymuştur. Aynı kararlılığı ve istikrarı ortaya koyma sırası Avrupa Birliğindedir. 17 Aralık’taki AB zirvesinde bu kararlılığın ortaya koyacağına inancımız tamdır.

Türkiye müzakere sürecine dahil edilmelidir

Türkiye herhangi bir ön koşul ve gecikme öne sürülmeden müzakere sürecine dahil edilmelidir. Türkiye'nin AB üyeliği yolunda önemli sorumluluklarının bulunduğu hepimizin kabul ettiği bir gerçektir. Ancak müzakere süreci işte bu sorumlulukların ve uyum çalışmalarının yürütülmesi için belirlenmiş bir süreçtir. Türkiye müzakere sürecinde de benzeri bir ciddiyetle üzerinde düşen sorumlulukları yerine getirecektir.”

17 Aralık’taki zirvede tarih alınmalı

Aslan, Gaziantep Ticaret Odası olarak her fırsatta Avrupa Birliği üyeliğinin 1923’te başlayan Türkiye’nin çağdaşlaşma hareketinin bir dönüm noktası olacağını ifade ettiklerini ve AB kuruluşları ile birçok alanda ortak çalışmalar yürüttüklerini belirtti. 17 Aralık’taki zirvenin müzakere tarihinin alınması AB’nin Türkiye'ye bir lütfu olmadığını, Türkiye'nin üyeliğinin AB’ye getireceği birçok avantaj bulunduğunu bildiren Aslan, bu doğrultuda AB-Türkiye ilişkilerinin daha da gelişeceğine ve bu tarihi fırsatı AB ülkelerinin de objektif olarak değerlendireceğine inandıklarını kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *