ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Türkiye-ABD dostluğu dünya barışı açısından da önemli

Türkiye-ABD dostluğu dünya barışı açısından da önemli
YAYINLAMA: 29 Nisan 2022 / 14.49
GÜNCELLEME: 05 Mayıs 2022 / 14.54
Türkiye ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Abdülkadir Ateş tarafından yapılan açıklamada, Irak savaşından bu yana durgunluk dönemine girmiş olan Türkiye ABD ilişkilerine büyük önem verildiği ve ilişkilerin yeniden canlandırılmasının yalnızca Türkiye ve ABD için değil, aynı zamanda dünya barışı açısından da önemli olduğuna dikkat çekildi.

İki ülke arasındaki dostluk çeşitli tehlikelerden geçti

Ülkeler arasında uzun yıllardan beri süren ittifak ve dostluk ilişkilerini devam etmesinin Orta Doğu, Kafkasya ve Balkanlar’daki hassas dengelerin sürebilmesi için de gerekli olduğuna dikkat çeken Türkiye ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Abdülkadir Ateş, “Türkiye ile ABD arasındaki dostluk ve ittifak son 55 yıl içerisinde bir çok tehlikelere aşarak savaşlarda sınanarak bugünlere ulaşmıştır. İki ülke halkı bu iyi ilişkilerden hep gurur duymuş NATO içerisinde de ittifakın belkemiğini oluşturmuştur. Ancak, 10 Ağustos 2003 cuma günü İran Süleymaniye’deki Türk özel kuvvetleri bürosuna ABD askerleri de baskın yapılarak Türk askerlerinin esir alınması başta ulusumuz olmak üzere, parlamentolar arası, hükümetimize ve Silahlı kuvvetlerimize karşı yapılmış en büyük hakarettir. ABD’nin Türkiye’ye karşı bu tavrı tahrik edici ve ancak düşmanca diye tabir edilebilecek bir davranıştır” denildi.

ABD özür dilemeli

CHP Gaziantep Milletvekili Abdülkadir Ateş’in açıklamasında, “Türkiye-ABD parlamentolar arası dostluk grubu olarak ABD’nin bu tavrını kınıyoruz. ABD’ye yönetiminden en kısa zamanda Türkiye’den ve Türk Silahlı kuvvetlerimizden özür dilemesini bekliyoruz. Türkiye-ABD parlamentolar arası dostluk Grubu’nun ABD’li üyelerinden bu konuya ilişkin Zaman kaybetmeden harekete geçerek sorumlularının cezalandırılması, zedelenen dostane ilişkilerin tamiri için gayret göstermelerini bekliyoruz. Dostluk grubumuzun Amerikalı üyeleri bilmelidirler ki gerçek dostluk böylesi günlerde belli olur. Ulusumuza karşı yapılmış bu düşmanca davranışa karşı girişilecek hareket ve verilecek yanıt ilişkilerimizin ileriye yönelik gelişimini yakından etkileyecek, iki parlamento arasında dostluk gruplarının gerekli olup olmadığının da göstergesi olacaktır” diye tepki gösterildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *