ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Türkiye’de 200 bin kanser hastası var

Türkiye’de 200 bin kanser hastası var
YAYINLAMA: 08 Aralık 2021 / 15.19
GÜNCELLEME: 08 Aralık 2021 / 15.19
Her yıl 1-7 Nisan tarihlerinde Uluslararası Kanser Haftası olarak kabul edilerek kutlandığı, kanserin ülkemizde ölüm nedenleri arasında erişkinlerde kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada geldiği, 1-14 yaş arası çocukların ise dördüncü sırada yer aldığı ifade edildi.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Gaziantep Şubesi tarafından temeli 1999 yılında atılan ve Güneydoğu Anadolu’ya hitap edecek olan Güneydoğu Onkoloji Hastanesi inşaatına şu ana kadar 3.5 trilyon lira harcandığı, kalan kısım için 1.5 trilyon liraya daha ihtiyaç duyulduğunu bildirildi.

Hafta boyunca etkinlik düzenleniyor

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Gaziantep Şubesi Başkanı Dr. Alaattin Demircan, hafta nedeniyle çeşitli etkinlikler ve paneller düzenleyerek halkı bu konuda bilgilendireceklerini, haftanın önemini vurgulayacaklarını söyledi. Tedavi edilmediği takdirde daima ölümle sonuçlanan amansız hastalıkla verilen mücadelede, kanser uzmanları ve merkezleri tarafından destek verilmedilmedikçe başarının belirli bir noktayı aşamayacağını ifade eden Demircan, özellikle enfeksiyon hastaları başta olmak üzere bir çok hastalıkla savaşta son yüzyılda başarı kazanılması ile kanserin toplum sağlığı açısından plana çıktığını açıkladı.

En sık görülen kanser sigaraya

bağlı akciğer-bronş kanserleri

Demircan, “Ülkemizde her yıl 200 bin civarında yeni kanser vakası beklenmektedir. En sık görülen kanser türleri ise erişkin erkeklerde sigaraya bağlı akciğer-bronş kanserleri, ayrıca lenfoma lösemi, mide bağırsak ve prostat kanserleri, erişkin kadınlarda memeuterus, lenfoma, akciğer kanserleridir. Çocuklarda lösemi ve beyin tümörleri en sık görülen tümörlerdendir. Kanserle savaşta son yıllarda iyileşme yüzdeleri cerrahi müdahale, radyoterapi ve diğer tedavi yöntemleri ile çocuk kanserlerinde %75, erişkinlerde ise %60’lara kadar ulaşabilmiştir. Ancak iyileşme erken tanı ve tedavi gelişmiş kanser merkezlerinde düzenli tedavi ile mümkün. Gaziantep’te böyle bir kanser merkezi bulunmuyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *