ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Türkiye’nin AB üyeliği AB açısından da önemli

Türkiye’nin AB üyeliği AB açısından da önemli
YAYINLAMA: 16 Ağustos 2021 / 13.47
GÜNCELLEME: 16 Ağustos 2021 / 13.47
Tüm dünya savaş ile barış, terör ile kültürler arası çatışma gelgiti içerisinde bocalayıp dururken, Türkiye’nin akılcı bir politika ile bu olumsuz havayı yumuşatabileceğini belirten TÜGİK yetkilileri, Türkiye’nin AB üyeliğini sanılandan daha kısa sürede sonuçlanmasına da fırsat oluşturacağını açıkladı.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, Türkiye coğrafyasının tarihsel ve toplumsal mirasının ve bunun oluşturduğu kültürel mozaiğin, Avrupa’nın oluşturmak istediği çok kültürlü Avrupa kimliği için başarılı bir örnek olduğu ve Avrupa kimliğini zenginleştirecek özelliklere sahip olduğunu vurguladı.

Üyelikle beraber Türkiye’nin ekonomik alanda kaydedeceği ilerlemenin uluslararası alandaki konumunu güçlendirecek bir diğer unsur olacağını belirten TÜGİK yetkilileri, “Türkiye’nin AB üyeliği, Türkiye’nin Avrupalı karakterini güçlendirecektir. Bunun yanı sıra tam üyelik, kurumsal ve adli reformlarla ülkenin demokrasisini sağlamlaştıracak ve Türkiye’de sürdürülebilir ekonomik istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacaktır.

Avrupa Birliği, Avrupa’nın siyasi ve ekonomik açıdan gerçek bir birliğe dönüşmesinin, ancak Avrupa’nın ortak hedeflerini benimsemiş bir üst kimliğin oluşturulmasıyla mümkün olacağını görmekte ve bu kapsamda, ulusal ve bölgesel kimliklerin de korunması ve geliştirilmesine önem veren, daha çok sosyal ve ekonomik haklara dayalı bir üst kimlik yaratmaya çalışmaktadır. Bu çerçevede üye ülkeler ulusal kültür ve kimliklerini koruyabilmekte ve AB’nin kültürel mozaiğini oluşturmaktadır.

Türkiye’de, AB tam üyeliği ile bu üst kimliğe dahil olarak Cumhuriyet ilkelerinin temel taşını oluşturan çağdaş uygarlıklar seviyesine ulaşma hedefini gerçekleştirebilecek ve kimliğinin Avrupalı boyutunu güçlendirecektir. Tam üyelik bunun yanı sıra, Türkiye’nin, AB’nin ulusal kültürlerin korunması ve teşvik edilmesine yönelik politikalarına dahil olmasını sağlayarak, milli kültürün geliştirilmesine de olanak sağlayacaktır” dedi.  

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *