ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Uçucu madde bağımlısı çocuk sayısı hızla artıyor

Uçucu madde bağımlısı çocuk sayısı hızla artıyor
YAYINLAMA: 24 Aralık 2021 / 14.25
GÜNCELLEME: 24 Aralık 2021 / 14.25
Yoğun göç ve artan işsizlik, sayıları hızla artan uçucu madde bağımlısı çocuklar, toplumun geleceği açısından tehlike yaratıyor. A-tipi cezaevinde bulunan 100 civarındaki çocuktan önemli bir kısmının uçucu madde bağımlısı olduğuna dikkat çekildi. Gaziantep sokaklarında halen 5000 civarında sokak çocuğu bulunduğu, bu sayının ülke geneline göre çok yüksek olduğu vurgulandı.

Önemli bölümü madde bağımlısı

Gaziantep’in sanayi alanında hızla geliştiğini, ancak eğitim ve sağlık alanlarında aynı gelişmeyi gösteremediğini belirten Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Karayiğit, işsizlik nedeniyle suç oranın da artış olduğunu söyledi. Sokaktaki çocuk sayısının çok fazla olduğunu, buna bağlı olarak uyuşturucu hap, tiner ve uçucu madde kullanan 13-18 yaş arası çocukların yaşının hızlı arttığını ifade etti. Gaziantep A-tipi cezaevinde iki koğuşun çocuk suçlular için tahsis edildiğini, buralarda 13-18 yaş arası 100 suçlu çocuğun yattığını açıklayan Karayiğit, bu kadar çocuk suçlu olmasına rağmen Gaziantep’te çocuk ıslah evi bulunmamasını büyük bir eksiklik olarak değerlendirdi.

Depresyon geçiriyorlar

Cezaevinde kalan uçucu madde bağımlısı çocukların, bu ihtiyaçlarını karşılayamadığı için depresyon geçirdiğini, bu nedenle zaman zaman kendi kendilerini jiletleme veya etrafa zarar verme gibi olaylar yaşandığını, bunları sakinleştirmekte büyük güçlük çektiklerini söyleyen Karayiğit, “Uçucu madde bağımlısı çocuklar ceza alana kadar burada kalıyor, ceza aldıktan sonra en yakındaki Elazığ çocuk Islahevine gönderiliyor. Çocuklar burada kaldıkları süre içerisinde istedikleri uçucu maddeyi bulamadıkları için depresyon geçiriyor ve etrafa zarar veriyor, onları kontrol etmekte güçlük çekiyoruz. Etrafı kırıp döküyorlar. Bunların tedavi ve rehabilite edilmeleri şart. Çünkü krize giriyorlar, tedaviye acil ihtiyaçları var” dedi.

50 yataklı bir tedavi merkezine ihtiyaç var

Gaziantep’te uçucu madde bağımlısı çocuk sayısının fazlalığına dikkat çekerek, acil olarak bir tedavi merkezine ihtiyaç duyulduğunu belirten Ahmet Karayiğit, “Tedavi merkezinin açılması konusu valilere iletildi. En az 50 yataklı bir merkez olmalı ve uyuşturucu hap, tiner ve uçucu madde kullanan çocuklar burada tedavi edilmeli. Bizim çocuk ıslah evi projemiz var. Bunun için 16 dönümlük yer aldık. Eğer yapılıp hizmete girerse çok faydalı olacak. Bunun için yetkili kurumlar sivil toplum örgütleri gereken gayreti, duyarlılığı göstermeli. Sonra ilgisiz kalınmamalı” dedi.

Cezaevinde meslek öğretiliyor

Çocuk ıslahevi açılarak çocuk suçlulara meslek öğretilerek topluma kazandırılması gerektiğini söyleyen Karayiğit, çocukların bir milli servet olduğunu, sorunlarına ilgisiz kalınamayacağını belirtti. Gaziantep’te çocuk ıslah evi ve tedavi merkezi açılması durumunda civar illerden de gelen olacağını belirtirken, “Cezaevinde zaman zaman turizm sektörüne yönelik çeşitli kurslar düzenleyip çocuklara meslek öğretiyoruz. Tiyatro ve müzik eğitimlerimizde var” diye konuştu.

İki Aile Mahkemesi kuruldu

Öte yandan Gaziantep’e iki Aile Mahkemesi kurulmasına karar verildiğini, bu mahkemelerde birer psikolog, sosyolog ve pedagogun göreve yapacağını ifade eden Karayiğit, Ticaret Mahkemesi kurulmasına da karar verildiğini, bu mahkemelere yaz kararnamesi ile atama yapılacağını kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *