ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Uçucu maddeye, tiksindirici madde olarak Merkaptoetanol eklenmeli

Uçucu maddeye, tiksindirici madde  olarak Merkaptoetanol eklenmeli
YAYINLAMA: 02 Ekim 2024 / 11.57
GÜNCELLEME: 02 Ekim 2024 / 11.57

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Klinik Biyokimya ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necat Yılmaz, uçucu maddelerin kullanımını engellemenin en iyi yolunun bu maddelerin cazip olmaktan çıkarılması olduğunu belirterek, "Uçucu maddelerin içerisine tiksindirici madde olan Merkaptoetanol konularak cazip kokması engellenebilir" dedi.

Yılmaz, bağımlılık yapan madde kullanımının 6-8 yaş arasında başladığını ve en fazla görüldüğü yaşın 14-15 yaşlar arası olduğunu bildirdi. Uçucu maddelerin ucuz ve kolayca bulunmasının bu maddeleri kullanmayı kolaylaştırdığına işaret eden Yılmaz, dünyanın bir çok ülkesinde bu sorunun olduğunu bildirdi. Yılmaz, başta ABD, İspanya, Hindistan ve Güney Amerika ülkelerinde uçucu madde kullanımının yaygın görüldüğünü belirterek, ABD'de 2003 yılında lise çağı çocuklarının yaklaşık yüzde 20'sinin uçucu madde kullandığını, bu sorunun ülkemizde de giderek artan bir halk sağlığı problemi haline geldiğine dikkati çekti.

Uçucu maddelerin içerisinde aromatik hidrokarbonlar toluen, hekzan, benzen ve diğer çözücüler bulunduğunu, bu maddelerin kemik iliği, karaciğer, böbrek, beyin ve kalp üzerinde toksit etki yaptığını anlatan Yılmaz, şunları söyledi: "Beyin üzerinde etki yapan maddelerden toluen en hızlı, aseton ise daha yavaş atılmaktadır. Bu maddeler sonunda beyini ve beyinciği tahrip etmektedir. Kullanıcıları geçici olarak uyarmakta, taşkın davranışlara sürüklemektedir. Kendini iyi hissetme hali çocuklarda psikolojik ve fiziksel bağımlılık yaratmaktadır. Bağımlı madde alınmadığı zaman 24-48 saat içerisinde uyku bozukluğu, titreme, taşkınlık hali, bulantı ve ağız kuruluğu açığa çıkmaktadır. Kullanıcıyı belirlemede özel bir laboratuar testi ve özel bir tedavisi yoktur

KULLANIMI ENGELLEMEK

Kullanımı engellemenin şu an için en iyi yol olduğunu, bu amaçla bu maddelerin cazip olmaktan çıkarılması yönünde önerisi olduğunu belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu soruna köklü çözümün bu maddeleri cazip olmaktan çıkarılmasından geçtiğine inanıyorum. Nasıl ki mutfak tüplerinin içerisine aslında kokusuz olan havagazını sızıntıyı uyarmak gayesi ile kokulu madde katılıyorsa, uçucu maddelerin içerisine de katılacak bir madde ile cazip kokması engellenir ve bu maddeyi koklayacak kişi rahatsız olur. Böylece maddeyi kullanamaz hale gelir ya da yeni kullanmaya başlayacak çocukların koklaması engellenebilir. Benim literatür araştırmalarım sonucu bu maddenin Merkaptoetanol olabileceğini düşündürmektedir."

Çıkarılacak bir yasa ile üreteci firmalara bu maddenin belli miktarlarda uçucu maddelere katılması zorunluluğunun getirilmesi halinde daha fazla kullanımının önüne geçilebileceğini savunan Yılmaz şunları kaydetti: Merkaptoetanol maddesi olağanüstü kötü bir koku yaymakta olup koklama işlemini engelleyecektir. Bu konuda yapılacak araştırmalar buna benzer başka maddeleri de gösterebilir ve dünyada sorun haline gelen uçucu madde bağımlılığının önüne geçilebilir. Bu konuda ülkemiz bir ön- der olabilir, bu amaçla bilimsel komitelerin kurulması sağlanabilir."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *