ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

UNESCO, Zeugma için yol haritası verecek

UNESCO, Zeugma için yol haritası verecek
YAYINLAMA: 24 Nisan 2023 / 18.02
GÜNCELLEME: 24 Nisan 2023 / 18.02
UNESCO nezdindeki Büyükelçimiz Bozkurt Aran, UNESCO’nun projelerden sorumlu başkan yardımcısı Minja Yang ile kültür bakanlığı kültürden sorumlu daire başkanı Sermin Özduran’ın ardından, dün akşamda UNESCO’nun iki numaralı adamı kültürden sorumlu genel direktör yardımcısı Mounir Bouchenaki Gaziantep’e geldi.

Zeugma brifingi verildi

UNESCO heyeti, cumartesi günü Gaziantep müze müdürü Hamza Güllüce ve Zeugma kazılarını yürüten arkeolog Mehmet Önal’dan brifing aldı. Daha sonra Zeugma‘dan çıkarılan ve Gaziantep müzesinde sergilenen mozaikleri inceleyen Aran, Yang ve Özduran, depoda sergilenmek üzere tutulan mozaikleri, mozaik restore çalışmalarının yapıldığı laboratuvarları ve ek müze inşaat binasında incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Sondaj çalışması ile yeni binalar tespit edildi

Müze müdürü Hamza Güllüce ve Arkeolog Mehmet Önal, UNESCO büyükelçimiz Bozkurt Aran, UNESCO projeler genel direktör yardımcısı Minja Yang ve Kültür Bbakanlığı kültürden sorumlu daire başkanı Sermin Özduran’a brifing verdi.

Dün sabah Zeugma kazı alanına giden UNESCO ekibi, 4 saat kazı alanını gezdi. Ortaya çıkarılan son villada inceleme yaptı. Müze yetkilileri, UNESCO ekibine sondaj çalışması yapılan bölgeleri gezdirdi. Müze müdürü Güllüce, 2004 yılında sondaj çalışması yapılan ve 4. Lejyon ordularının eğitim alanı olduğu belirtilen ‘At Meydanı’ olarak adlandırılan alanda kazı çalışmalarının İsviçre Arkoloji ekibiyle sürdürüleceğini belirtirken, “2004 çalışmaları kapsamında, Dyonisos villası restore çalışmaları ile Danae villasının kazı çalışmaları da müze müdürlüğümüz tarafından yürütülecek” diye açıklamada bulundu.

Yol haritasını çizeriz

UNESCO projelerden sorumlu başkan yardımcısı Minja Yang da, 190 ülkenin üye olduğu UNESCO’nun, son yıllarda çalışmasını “su ile medeniyetler arasındaki ilişki” üzerine yoğunlaştırdığını açıklarken, “Bunun için Zeugma’ya çok önem veriyoruz. Barajların yapımına engel olmadan, kültürel varlıkların da zarar görmeden bu işlerin nasıl halledilmesi gerektiği üzerinde duruyoruz. Zeugma için en az on yıllık bir çalışma programı belirlenmesi lazım. UNESCO olarak size Zeugma konusunda bundan sonra yapılacak çalışmalar için bir yol haritası hazırlayabiliriz ve istediğiniz her konuda dünyanın en iyi uzmanlarını size gönderebiliriz” dedi.

Bugün de Bouchenaki Zeugma’ya gidecek

UNESCO’nun iki numaralı adamı olan ve UNESCO üyesi 190 ülkenin tamamında davet alan kültürden Sorumlu genel direktör yardımcısı Mounir Bouchenaki’nin Zeugma için Türkiye’ye ve Gaziantep’e gelmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekildi. Akşam geç saatlerde Gaziantep’e gelen Bouchenaki, bu sabah önce vali Lütfullah Bilgin, sonra da davetin ev sahibi Büyükşehir Belediye başkanı Celal Doğan’ı makamında ziyaret edecek. Bouchenaki’ye Büyükşehir belediyesi toplantı salonunda yine müze yetkilileri tarafından özet bir brifing verilecek. Heyet ardından Zeugma’ya hareket edecek. Kazılarında 3 saat kalması planlanan Bouchenaki ve diğer konuklar Vali Lütfullah Bilgin ve Büyükşehir Belediye başkanı Celal Doğan ile bir değerlendirme toplantısı yaptıktan sonra, bir basın toplantısı düzenleyecek.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *