ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Üniversiteler, toplumun beyni olma işlevini yitirdi

Üniversiteler, toplumun beyni olma işlevini yitirdi
YAYINLAMA: 22 Haziran 2021 / 13.50
GÜNCELLEME: 22 Haziran 2021 / 13.50
Eğitim Sen Genel Merkezi tarafından çalışma raporu oluşturularak eğitim, bilim ve sanatın içinde bulunduğu sorunların bir bir tespit edildiğini ifade eden Eğitim-Sen Gaziantep Şubesi Başkanı Mehmet Bozgeyik, rapora göre üniversitelerin, toplumun beyni olma işlevini, toplumun sorunlarına çözüm üretme özelliğini yitirerek kendisinin, başlı başına sorun yumağı olduğuna dikkat çekti.

Bozgeyik, Eğitim-Sen, oluşturduğu EBİSAK’ın katkıları ile üniversite topluluğunun (öğretim elemanları, öğrenciler ve çalışanları) özlük, ekonomik, demokratik, toplumsal, kültürel sorunlarını ve bunlara ilişkin çözüm önerilerini, bilimsel yöntemlerle saptayıp, kamuoyunun bilgi ve değerlendirmesine sunmaya karar verildiğini açıkladı. Üniversite topluluğunun sorunları giderek ağırlaştığını ifade eden Bozgeyik hazırlanan rapora göre sorunları şöyle açıkladı: “Üniversiteye girişte sınav çözümsüzlüğü, mezuniyet sonrasında ise istihdam sorunu yakıcı biçimde sürmektedir. Sisteme girme becerisini gösteren öğrenciler için, eğitim düzeyinin yetersizliği, eğitim ortamının baskıcı, tasfiye edici ve tek tipleştirici uygulamaları sürmektedir. Öğretim elemanlarının özlük ekonomik ve akademik sorunları, içinden çıkılmaz bir duruma dönüştürülmüştür. Üniversite çalışanları, yetersiz maaş, ücret, sosyal haklar cenderesinde boğulur duruma getirilmiştir.

Yükseköğretim giriş sınavlarından yetenek sınavlarının ders araç ve gereçlerine, bilgiye erişim olanaklarına kadar tümü ile acımasız piyasa malına dönüştürülmüştür. Öğrenci, eğitim piyasasından alışa zorlanan bir müşteri kılınırken, öğretim elemanları da, eğitim malını pazarlayan şirketin satış memurları edilmişlerdir. Öğrenci-öğretici ilişkisi, müşteri-satıcı ilişkisine çevrilmiştir. Öğrenciler, kimin mülkiyetinde ve kimin denetiminde olduğu belli olmayan vakıflar, dernekler ve bunların şirketlerine, kaynak yetersizliği gerekçesinin arkasına sığınılarak bağışta bulunmaya zorlanmıştır. En küçük bir öğrenci bölgesinin alınması bile toplanacak bağışa bağlanmıştır.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *