ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Üniversiteler uygarlık savaşında toplumun önündedir

Üniversiteler uygarlık savaşında toplumun önündedir
YAYINLAMA: 24 Ocak 2024 / 15.55
GÜNCELLEME: 24 Ocak 2024 / 15.55

Yaşanabilir bir çevre için üniversite yerleşkesi içinde inşaatına başlanan petrol istasyonunun yapımına karşı çıkan ve sivil toplum örgütlerine önderlik eden Gaziantep Kilis Tabipler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Bakır, Prof. Dr. Erhan Ekinci’nin önereceği bilim adamlarıyla ortak çalışmalar yapabileceklerini söyledi.

“Biz demiştik” demek istemiyorduk

Çevre ve insan sağlığının kendileri için önemli olduğunu, aynı özeni Rektör Ekinci’nin de göstereceğinden şüphe duymadığı için fikirlerini paylaşma gereği duyduğunu belirten Bakır, “Sizden istediğimiz düşüncelerinizi bizlerle pişmanızdır” dedi.

Bakır, “Üniversite rektörlüğünün talebi üzerine hazırlayacağımız bilimsel dosyaya destek vermenizdir. Konu hakkında sizin ya da sizin önereceğiniz bilim insanları ile ortak hareket etmek istiyoruz. Yakın zamanda yaşadığımız tren katliamında olduğu gibi ‘biz demiştik’ dememek için bugünlerden sürece müdahil olmaya, istasyon inşaatını iptal etmeye, o alanı park biçimine dönüştürmeye çalışıyoruz” dedi.

Kötü örneklere dayanarak hareket edilmemeli

Üniversitelerin uygarlık savaşında toplumun önünde olması gerektiğini, ancak Rektör Filiz tarafından yapılan açıklamaları yadırgadığını vurgulayan Bakır, “Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü sözü edilen başvuru sonrasında inşaatın 30 gün süreyle durdurulduğunu bildirerek tarafımızdan aşağıdaki sorular hakkında kapsamlı bir dosya talebinde bulundu. Rektörlük tarafından tarafımıza yöneltilen sorular şunlardır: Benzin istasyonu yapılabilecek alanlarda bulunması gereken çevre ve toplum sağlığı kriterleri nelerdir? Benzin istasyonu depolarında çıkacak zehirli gazların halk ve çevre sağlığına etkileri nelerdir? Birçok kötü örneğin bulunduğu bir ülkede inşaatın tamamen durdurulması halinde doğacak hukuki sorunlar nasıl çözümlenir? Sayın Ekinci, Gaziantep Kilis Tabip Odası olarak üniversite bünyesinde yapımına başlanan akaryakıt istasyonu sorununun 2 temel üzerine şekillendirildiğini düşünmekteyiz. Bunlardan birincisi üniversite gibi bilimsel bilgi üretimini amaçlayan bir kurum toplumda yaşayan kötü örneklere dayanarak hareket etmemelidir. Kanımızca üniversiteler toplumun uygarlık savaşında en önde olması gereken kurumlardır. Onlar her konuda bilimin ve doğrunun yanındadır. İkincisi ise bir akaryakıt istasyonunun bir apartman binasının altında kurulması insan ve çevre sağlığı açısından uygun değildir. Yakın zaman önce Ankara’da yaşanan facia bunun en somut örneğidir” şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *