ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Üretici alfatoksin konusunda eğitildi

Üretici alfatoksin konusunda eğitildi
YAYINLAMA: 31 Ocak 2024 / 16.14
GÜNCELLEME: 31 Ocak 2024 / 16.15

Nurdağı’nda kırmızı biber üreticileri alfatoksin konusunda bilgilendirildi.

Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Esra İbanoğlu, bir panelde yaptığı konuşmada, bir çeşit küf zehirli olan alfatoksinin kansere neden olduğunu söyledi.

Alfatoksinin pek çok üründe oluşabileceğine dikkat çeken İbanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Alfatoksin oluşumunun önüne geçilebilmesi için biber, nohut, mercimek, incir, Antep fıstığı gibi ürünlerin küf oluşturabilecek ortamlarda bulundurulmaması gerekir. Ayrıca bu ürünler topraktan en az yarım metre yüksekte branda üzerinde kurutulmalı. Ürünlerimizi ihraç edebilmemiz için mutlaka alfatoksin oluşumunun önüne geçmeliyiz. Bu konuda görev öncelikle üreticiye düşüyor.” Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz’da konuşmasında, alfatoksinli ürünlerin türk tarım ürünlerinin uluslararası piyasalardaki imajına ciddi zarar verdiğini Türkiye’nin tarım ürünü ihracatını zaman zaman ciddi biçimde sekteye uğrattığını bildirdi.

Nurdağı Ziraat Odası’nca düzenlenen panele Güneydoğu birlik yöneticileri ile diğer davetliler ve kırmızı biber üreticileri katıldı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *