ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Üretici de devlet de hatalı

Üretici de devlet de hatalı
YAYINLAMA: 22 Şubat 2022 / 15.13
GÜNCELLEME: 22 Şubat 2022 / 15.13
Ziraat Mühendisleri Odası’nın düzenlediği tarımda biyolojik mücadele konulu bir konferans veren Prof. Uygun, Türkiye’nin tarımda geldiği noktayı değerlendirerek, “1960 yılında tarımın milli gelirdeki payı %40, istihdam oranı ise %75 iken, 2000 yılında milli gelirdeki payı %14’e, istihdam oranı ise %40’a düştü. Yani tarımın milli gelirdeki payı çok önemli bir düşüş gösterirken, istihdamda bu düşüş gerçekleşmemiştir” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası tarafından, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü toplantı salonunda düzenlenen tarımda biyolojik mücadele konulu konferansı, Biyolojik Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Nedim Uygun verdi. Uygun, ülkemizde tarımın önemine değinerek, “1960 yılında tarımın milli gelirdeki payı %40, istihdam oranı ise %75 iken 2000 Yılında milli gelirdeki payı %14’e, istihdam oranı ise %40’a düştü. Ülkemiz nüfusunun hemen yarısı tarım alanında istihdam edilmektedir. Ülkemiz için tarımın önemi ortadadır. Tarımın milli gelirdeki oranının düşmesinde çiftçi kadar devletin de hatası var. Üretici bilgilendirilmediği sürece, hatayı üreticiye yüklemek yanlış olur. Her şeyi devletten beklemek de yanlış olur” diye konuştu.

Ziraat mühendisleri için büro yok

Üreticinin bilinçlendirilmesi için özel sektörün de devreye girmesi gerektiğini belirten Uygun, “Bir çok ilde ziraat mühendisleri özel bürolar açarak üreticiyi bilgilendiriyor. Çiftçi, herhangi bir konuda bilgi almak istediği zaman ziraat mühendislerine başvurarak danışmanlık hizmeti alıyor. Gaziantep’te ise bu yönde bir gelişme yok dedi. Tarımda karşılaşılan zararlar hakkında Slayt gösterisi eşliğinde detaylı bilgi veren uygun, tarımın ana hedefi yüksek verim ve kaliteli üründür. Bunun içinde toprağın işlenmesi, iyi tohum ve fide kullanılması, bilinçsiz sulama yapılması ve zararlılara karşı gerekli önlem alınmazsa, onca emek verilerek meydana getirilen ürün kaybolur” diye konuştu.

Ziraat mühendisleri boşta geziyor

Konferansın açılış konuşmasını yapan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Karaca Bozgeyik ise, birçok ziraat mühendisi yanında yeni mezun olan ziraat mühendislerinin de boşta kalacağını belirterek, “Türkiye’nin tarım konusundaki problemleri çözüldüğü zaman ziraat mühendislerinin işsizlik problemi de kendiliğinden çözülmüş olacak” diye konuştu. Toplantıda Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı da bir konuşma yaparak böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını memnuniyetle dile getirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *