ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Üretici kiraz ve bademe yöneliyor

Üretici kiraz ve bademe yöneliyor
YAYINLAMA: 11 Temmuz 2024 / 13.25
GÜNCELLEME: 11 Temmuz 2024 / 13.25

Antepfıstığı fiyatındaki istikrarsızlık mağdur ediyor

Gaziantep ve bölge illerindeki çiftçilerin, antepfıstığı fiyatlarındaki istikrarsızlık karşısında kiraz ve badem üreticiliğini tercih etmeye başladıkları bildirildi.

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, meyveciliği geliştirme çalışmaları kapsamında 2003-2004 sezonunda toplam 131 bin fidan ürettiklerini söyledi.

Bölgenin iklim ve toprak özelliklerine uyumlu ve yüksek verimli fidanların satışının sürdüğünü kaydeden Arpacı, "Çiftçimiz fidan ihtiyacını en ekonomik fiyatlarla ve güvenle enstitümüzden karşılayabilir" dedi. Arpacı, bilimsel araştırma ve uygulamalarla aşılı tüplü antepfıstığı, aşısız tüplü antepfıstığı, aşılı bağ ve meyve fidanı ile antepfıstığı çöğürü ürettiklerini ifade eden Arpacı, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bölgemizde bu yıl kiraz ve badem fidanına çok ilgi var. Antepfıstığı don ve fiyat düşüklüğü nedeniyle üreticisini mağdur etti. Oysa ihraç edilen kiraz üreticisinin yüzünü güldürdü. Badem de yurt içi üretimin talebi karşılayacak düzeyde olmaması nedeniyle cazip bir ürün. Bu gerçekleri dikkate alarak hesabını yapan üretici bahçesine kiraz ve badem fidanı dikmeye başladı."

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü'nün 1937 yılından bu yana üreticinin hizmetinde olduğunu kaydeden Arpacı, 276 hektar tarımsal alanda yürüttükleri çalışmalarla fidan yanında dış mekan süs bitkileri, erkek ve dişi antepfıstığı aşı kalemi ile antepfıstığı çiçek tozu ürettiklerini kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *