ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Üretici üzümünü harmana serdi!..

Üretici üzümünü harmana serdi!..
YAYINLAMA: 13 Mart 2024 / 13.37
GÜNCELLEME: 13 Mart 2024 / 13.37

Üzüm üreticileri, Tekel İçki Fabrikası’nın özelleştirme sonrası hizmet dışı kalması nedeniyle mağdur olmaktan yakınırken, bağlardan hasat ettikleri üzümleri yıllardır Tekel İçki Fabrikası’na sattıklarını, fabrika kapatılınca üzümlerin ellerinde kaldığını söyledi.

Sumalık üzümler harmanda kurutuluyor

Alıcı bulamadıkları sumalık üzümleri zorunlu olarak harmanlarda kurutmaya başladıklarını belirten üretici Hüseyin Gören, “Bütün gelirimiz bağcılıktan geliyor. Aylarca iyi ve bereketli ürün almak için ailece çalışıyoruz. Yaşına alıcı bulamadığımız üzümü, kuruttuktan sonra da satamazsak ciddi ekonomik sıkıntı yaşarız. Bunu düşünmek bile istemiyoruz” dedi.

Üreticiyi bağını sökmekten alıkoyacak önlemler alınmalı

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Karaca Bozgeyik ise yaptığı açıklamada, Gaziantep Tekel İçki Fabrikası’nın özelleştirilmesi sürecinde hep Gaziantep’in bu tesise ihtiyacının olduğuna dikkati çektiklerini hatırlattı. Gaziantep'te bağcılığın Tekel İçki Fabrikası’nda gerçekleştirilen alımlar ve İl Özel İdare Müdürlüğünün uyguladığı destekler sayesinde son yıllarda önemli gelişme gösterdiğini ifade eden Bozgeyik, şöyle konuştu: “Şimdi ne olacak? Üretici yaş olarak üzümünü satamadı. Şimdilerde harmanlarda kurutuyor. Üzümünü kuru olarak satıp satmayacağı da belirsiz. Üreticiyi bağını dökmekten alıkoyacak önlemler alınmalı. Bağ yetiştirmek zor ama mecbur kalındığında sökmek çok kolay. Üzüm üreticisinin mağduriyeti giderilmeli.”

Üreticinin acilen paraya ihtiyacı var alacaklılar sıkıştırıyor

Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep’de don nedeniyle rekoltede düşüş olmasına karşın, üreticinin üzümünün elinde kaldığını belirtti. Kepkep, “Üreticinin yaş olarak elinden çıkaramadığı üzüme kuruduğunda belki alıcı bulabileceği düşünülebilir. Ama üreticinin acilen paraya ihtiyacı var, alacaklıları sıkıştırıyor. Hububattan Antep fıstığından cebine kazanç koyamayan üretici doğal ümidini üzüme bağlamıştı. Doğrusu şu koşullarda biz de üreticimiz de ne yapacağımızı bilmiyoruz” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *