ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Üretim ve istihdamda çok ciddi gerilemeler başladı

Üretim ve istihdamda çok ciddi gerilemeler başladı
YAYINLAMA: 08 Ağustos 2023 / 13.23
GÜNCELLEME: 08 Ağustos 2023 / 13.23
GSO Başkanı Nejat Koçer, “Üretimin bu kadar ihmal edilmesini ve ikinci plana itilmesini içimize sindiremiyoruz” diyerek hükümeti uyardı:

Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, Devlet Bakanları Ali Babacan ile Kürşad Tüzmen’in de konuşmacı olarak katıldığı “Türkiye’de ekonomik gelişmeler” konulu toplantıda, “Üretimin bu kadar geri plana itilmesini içimize sindiremiyoruz” diye konuştu. Son üç aydan bu yana yaşanan düşük kur, iç talep yetersizliği ve Çin faktörünün genel olarak tüm sektörleri etkilediğine dikkat çeken Koçer, “Üretim ve istihdamda çok ciddi gerileme başlamıştır. Bu noktada; çözüme yönelik hiçbir şey yapmadan oturup, yeni rakamların pozitif sonuçlarını bekleyin” nasihatine devam ederseniz, korkarım ki pek de iyi neticeler alamayacağız” dedi.

Girdi maliyetlerinde başarı sağlanamadı

Nejat Koçer konuşmasında, hükümetin sanayinin kullandığı temel girdilerin maliyetlerinin dünya fiyatlarıyla uyumlu hale getirilmesi konusunda beklenen başarıyı gösteremediği görüşünü savundu. 3 Kasım seçimleri sonrasında tek başına iktidar olan hükümetin göreve gelir gelmez açıkladığı Acil Eylem Planı’nın yüreklerine su serpmekle kalmayıp gelecek adına umutlarını artırdığını belirten Koçer, “Planda yer alan birçok şey er ya da geç gerçekleşmesine rağmen üretimde girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve yatırımların önünün açılması konusunda maalesef ciddi bir netice alınamadı” dedi.

Nasihate devam ederseniz iyi neticeler alamayacağız

Reel faizlerin halen çok yüksek olmasına rağmen, faiz oranlarındaki pozitif gelişmeleri yakından izlediklerini vurgulayan Koçer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yıllarca yüksek enflasyonla yaşadıktan sonra bugün hayal olarak gördüğümüz tek haneli rakamlara düşüldü. Ancak bu rakamların piyasalarda yarattığı durgunluk ve üretimde yaşanan sıkıntılar nedeniyle elde ettiğimiz rakamların keyfini sürmemiz maalesef mümkün olmadı. Son 3 aydan bu yana yaşanan düşük kur, iç talep yetersizliği ve Çin faktörü genel olarak tüm sektörleri etkiledi, üretimde ve istihdamda ciddi bir gerileme başladı. Çözüme yönelik hiçbir şey yapmadan oturup nasihatle devam ederseniz korkarım ki pek de iyi neticeler alamayacağız.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *