ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Uyum yasalarının uygulanması önemli

Uyum yasalarının uygulanması önemli
YAYINLAMA: 01 Temmuz 2021 / 14.43
GÜNCELLEME: 01 Temmuz 2021 / 14.43
Türkiye’nin AB arzusunun 1950’de şekillendiğini ifade eden AB Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan Vural, o günden bu yana inişli çıkışlı bir yol izlenerek AB kapısının sürekli aşındırıldığına dikkat çekti. Vural, 1999 yılında Türkiye’nin aday ülke olmasının kabul edildiğini, AB’nin Türkiye’yi bünyesine almak zorunda olduğunu bildirdi.

 “Türkiye zaten birliğin içinde. Kendi prensibi ve hedefine uygun olduğu için özünde AB’yi benimsemiştir. Kanunları bile Avrupa’dan alınmıştır. Dolayısıyla her yönüyle Avrupa’ya dönük bir ülkedir.”

“Türkiye çok zaman kaybetti. Kararlı hareket edemedi. Türkiye ile birlikte başvuran ülkelerin çoğu bugün kararlı oldukları için bizden çok daha fazla yol katetti, üyelikleri kabul edildi.”

“Türkiye şu anda Kopenhag kriterlerini büyük ölçüde benimseyerek uygular hale geldi. AB uyum yasaları çıktı ama bunların uygulanması da önemli. Zaten AB ülkeleri sürekli bunu söylüyor, yasalar çıktı ama uygulamada yok diyorlar.”

“AB kriterlerini kabul etmek asla teslimiyetçilik değildir. Türkiye artık bu konuda daha kararlı hareket etmeli. Yalnız hükümete değil sivil toplum örgütlerine de görev düşüyor. Türkiye 18 ay öncesine göre çok farklı. Ulusal program yürürlüğe girdikten sonra toplantı ve gösteri yapmak başta olmak üzere insan hakları ve demokrasi yönünde önemli değişiklikler oldu. Türkiye’nin AB’ye üyeliği bir kazanımdır. Daha iyi bir gelecek için AB standartlarının uygulanması gerek”

“Türkiye er ya da geç bu birliğin içerisinde olacak, kabul edilecek. Ancak kabul edildikten sonra tıpkı İngiltere örneğinde öldüğü gibi bizi de eleştirecekler. Sizin nüfusunuz kalabalık, ekonominiz bozuk, demokrasiniz sorunlu gibisinden. Ama biz kendimizi düzelteceğiz. Kanun ve kurallar ülkesi olacağız.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *