ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Vakit kaybetmeden tedbir alınmalı

Vakit kaybetmeden tedbir alınmalı
YAYINLAMA: 03 Nisan 2023 / 17.20
GÜNCELLEME: 03 Nisan 2023 / 17.20
Çin’de uygulanan ekonomik modelin, ülkenin ekonomisini korkulacak bir boyuta ulaştırdığını dikkat çeken MB Şirketler Grubu yönetim kurulu başkanı Muharrem Balat, inanarak ve taviz vermeden uygulanan bu modelin, vakit kaybedilmeden incelenmesi ve gereken tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

Çin’deki ekonomik model ürkütüyor

“Aslında sistem o kadar karışık değil” diyen Balat, “Nedir bu mucize sisteminin temelinde kendi unsuru ve nedir alınacak tedbirler diyecek olursak? Tüm sistem basit bir karara bağlı bulunmakta. Yabancı sermayenin istediği güvenceyi vermek ve yapacakları yatırımları bürokrasi ile engellemek. İşte bu basit formül sayesinde 1 milyon yabancı yatırımcı Çin’e yatırım yapmaktan çekinmedi. Zaten hiçbir sermaye birikimi olmayan ve yıllarca komünizmin en ağır kuralları uygulanmış bir ülkede başka çıkar yol da yoktu. Bu sistemi kuran ve taviz vermeden uygulayan Çin, bugün ne diğer güçlü devletlerce sömürülen bir topluluk, ne de tabii kaynakları tüketilen bir ülke oldu. Şimdi geldikleri sistemin başarısına en iyi örnektir” şeklinde açıklama yaptı.

Çin, dünyanın korktuğu ekonomik bir güç oldu

Çin’in uyguladığı ekonomik modelle 20 yılda dünyanın korktuğu ekonomik bir güç haline geldiğini ifade eden Balat, “Peki ne yapmalıyız? Hükümetimiz ihracat konusunda bütün engelleri kaldırmak için kolları sıvadı, başarılı bir politika izliyor. Biz sanayicilere düşen görev, bu rüzgârı arkamıza alıp ihracat seferberliğine çıkmaktır. Yapılması gereken artık klasik yöntemleri bırakarak modern pazarlama yöntemleri geliştirip hayata geçirmektir. Her sektör kendi dalında pazarlama birimleri oluşturmalı ve bunların çalışması sağlanmalıdır. Bunlar profesyonel bir şirket gibi çalıştırılmalı ve kendi giderlerini finanse edilecek şekilde bir sistemle kurulmalıdır. Sonuçta ne kadar çalışır başarılı olunursa o kadar maddi imkan sahibi olacaklardır” dedi.

Başarısız yöneticiler derhal değiştirilmeli

Bu kuruluşlara hiçbir şekilde devletin maddi katkısı olmaması gerektiğini, devletin sadece onlara siyasi destek vermesi gerektiğini belirten Balat, “Bu şirketlere devletin maddi katkısı olmamalı ve başarısız olan yöneticiler derhal değiştirilmelidir. Bu kuruluşların kendi konularında dünyanın her yerinde ihtiyaçları belirlenmeli ve ihracat imkanlarını araştırmalıdır. Sivil toplum örgütleri bu çalışmaları yürütmeli ve kendi dallarında profesyonel ihracat şirketleri oluşturulmalıdır” diye konuştu.

Balat, vakit kaybedilmeden gereken ekonomik ve siyasi tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *