ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Vali Bilgin’den önemli açıklamalar: Yerel yönetim yasası kalkınmayı hızlandırır

Vali Bilgin’den önemli açıklamalar: Yerel yönetim yasası kalkınmayı hızlandırır
YAYINLAMA: 10 Ocak 2022 / 14.03
GÜNCELLEME: 10 Ocak 2022 / 14.03
Gaziantep’te özellikle sağlık ve eğitimin ihmal edildiğine dikkat çeken Vali Lütfullah Bilgin, buna karşın sanayi alanında oldukça ilerleme kaydettiğini belirtti. Kentin eksikliklerini tespit ederek, önceliği eğitime vereceklerini açıklayan Bilgin, Gaziantep’in turizm alanında önemli fırsatlara sahip ve GAP bölgesinin başlangıcı durumunda olduğunu, bunun canlandırılması gerektiğini vurguladı.

Bilgin, şehrin iyi tanıtılması gerektiğini ifade ederken, Çalışmalarına devam edilmeli. İzmir Efes’te 130 yıldır kazı yapılıyor. Kazı çalışmaları zamana yayılmalı. Çıkarılan mozaiklerin sergilenmesi durumunda Gaziantep mozaik bakımından dünya birincisi olur. Bunları sergileyebilme konusunda bir proje yapılmalı “diye konuştu.

Yerel yönetim yasası kalkınmayı hızlandırır

Özel idare müdürlüğü toplantı salonunda yapılan il genel Meclisi toplantısının açılışında konuşan Vali Lütfullah Bilgin, yerel yönetim reformu hazırlıklarına değinerek, “Bu reformun gerçekleşmesi ile burada alınan kararlar Ankara’nın onayına gitmeyecek. İnanmıyorum ki bu sayede hizmetler hızlanacak. Bundan sonraki toplantımızı yerel yönetimler reformu yasaları çıktıktan sonra yapma temennisinde bulunmak istiyorum” dedi. Vali Bilgin katıldığı İl Genel Meclisi toplantısında olduğu için kısaca kendini tanıttıktan sonra, 2.5 ayda gözlemlediği Gaziantep’i anlattı.

Kalıcı kuşakların tek dayanağı

iyi eğitilmiş insan gücüdür

Vali Bilgin, Gaziantep anlatırken, “Sanayisi çok gelişmiş bir kent. En önemli özelliği müteşebbis insanların gücü. Doğal varlıklarıyla, toprağıyla çok zengin bereketli değil ama müteşebbis ruhlu bu hale gelmiş. Organize sanayi bölgelerindeki yeni yatırımları gördükçe vali olarak değil ülkenin bir vatandaşı olarak mutlu oluyorum. Gaziantep, sanayide gösterdiği başarıyı ticarette de gösteriyor. Ama bu alanlarda gösterdiği başarıyı her alanda gösteremiyor. Eğitim ve sağlık şartları çok iyi değil. Üniversite öğrenci gönderme sıralamasında ikinci sırada. Merkezdeki okullarda 70 kişilik sınıflar var. Kalıcı kuşakların tek dayanağı, iyi eğitilmiş insan gücüdür” diyerek Gaziantep’in eksikliklerini gözler önüne serip, eğitime önem vereceklerini söyledi.

Kadrosu taşrada olup merkezde

çalışan sağlık elemanları var

Vali Bilgin, ilçeleredüzenlediği ziyaretlerden edindiği izlenimleri aktarırken de, “Sağlık özellikle kırsal alanda ihmal edilmiş durumda. Kadroları taşrada olduğu halde geçici görevlendirme sonucu merkezde çalışan sağlık personelinin varlığı bu durumu daha da arttırmış. Bu memurların kadroları kırsal alanda olduğu halde fiiliyatta kırsal alanda olmadıkları için buralara atamada yapılmıyor. Bu durumu düzenleyerek ebe ve hemşire atamalarının kırsal alana yapılmasını sağlayacağız. Ayrıca taşradaki sağlık ocaklarına kan, idrar tahlili yapabilecekleri Aras geliş temin edilmesi gerekiyor. Bu durumda oradaki doktorlar sadece sevk ediyor. Araç gereç alınırsa, tahlil imkanları olur “diyerek, özellikle kırsal alanda yaşamakta olan sağlık sorunlarına dikkat çekti.

Zeugma‘da kazı çalışmaları devam etmeli

Turizm alanında önemli fırsatlara sahip olduğumuzu hatırlatan Vali Bilgin, “Gaziantep, GAP bölgesinin başlangıcı durumunda. En iyi konaklama tesisleri burada. Ama turizm, tanıtımla aynı anda gelişen bir sektör. Şehrin iyi tanıtılması gerekiyor. Sonra Zeugma’da kazı çalışmalarına devam edilmeli. İzmir Efes’te 130 yıldır kazı yapılıyor. Birden bire olmasa da kazı çalışmaları zamana yayılmalı. Sonra çıkarılmış olan mozaiklerin sergilenmesi durumunda Gaziantep mozaik bakımından dünya birincisi olacak. Bunları sergileyebilme konusunda bir proje yapılmalı. Kalenin içinde günümüze kadar hiç kazı yapılmamış. Çevre düzenlemesi büyükşehir belediyesi tarafından devam ediliyor. Kalenin içinde kazı çalışmaları yapılmalı. Ayrıca Vali Muammer Güler döneminde Dayı Ahmet ağa konağının özel idare tarafından satın alınarak restoresi planlanmış ancak öylece kalmış. O projeye kaldığı yerden devam edilecek” diye konuştu.

Kırsal alanda kanalizasyon sorunu var

Vali Bilgin, köylere yapılan kanalizasyon sistemlerinin verimli olmadığını, arıtma tesisleri bulunmadığı için kanalizasyonun derelere akıtıldığını, bunun sonucunda derelerin suyunun hayvanların dahi içemeyeceği şekilde kirlendiğini, köy hizmetlerinin bu konuda proje yaparken bunu da hesap etmesi gerektiğini belirtirken, Araban gibi bazı ilçelere yapılan iş binaların atıl şekilde beklediğini, Nurdağı ilçesinde hükümet konağı dahi yokken bu ilçelerdeki binaların nasıl değerlendirileceği tartışmalarının yapıldığını dile getirdi. Bilgin, fakir milletten elde edilen gelirin çok iyi şekilde yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, İhtiyaçlar çok iyi belirlenip ona göre yatırımlar yapılmalı. Falanca ilçede şey yapıldı, bizim ilçede de yapılsın mantığı bırakılmalı. Her ilçeye ihtiyaç duyulduğu yatırım yapılmalı. İl Özel idarenin parası var ancak iyi değerlendirilmesi Hazıra dağ dayanmaz” diyerek meclis üyelerini yatırımların yönlendirilmesi konusunda daha özelliği çalışmaya davet etti.

Bazı yedek üyeler asil üye oldu

Öte yandan il genel meclis üyelerinden Yakup Yılmaz, Ahmet Göğebakan, Celal Sarı, Hanifi Ceber istifa ederken yerlerine Mustafa Bağcı, Ali Tatlı, Yusuf Türkmen ve İsa Karakuş yedek üyelikten asil üyeliği geçti. 2004 yılına ait yatırım programı taslaklarının tetkik edilerek, bir rapora bağlanmak üzere ihtisas komisyonlarını havalesi maddesi oybirliğiyle kabul edildi.

Süne mücadelesi yapılacak

Meclis Üyesi Kazım Üstündağ, Süne mücadelesinde uçak kullanılması gerektiği yönünde bir konuşma yaptı. Bunun üzerine kürsüye gelen tarım müdürü İbrahim Yılmaz, tarlalardaki kuyulardan su çıkarmak amacıyla çekilen elektrik tellerinin uçlarının alçaktan uçmasının engellendiğini belirterek bu durumda uçaklar yüksekten uçmak zorunda kalıyor. 4 metreden yüksekte ilaç atılması durumunda da ilaç havaya uçuyor. Bu yüzden gerekli görülen yerlerde yer İlaçlaması, gerekli yerlerde de uçakla ilaçlama yapılacak diye cevapladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *